TenneT


Interconnectie goed voor stabiele Europese marktontwikkeling
(08-12-2003)

De sectie productie van EnergieNed heeft op 4 december j.l. een position paper 'Investeren in betrouwbare en schone productie voor de Europese energiemarkt' gepubliceerd. Daarin heeft zij het over de relatie tussen uitbreiding van interconnectorcapaciteit en de leveringszekerheid. De stelling is hoe groter de capaciteit, hoe sterker de afhankelijkheid van het buitenland waardoor de voorzieningszekerheid wordt ondergraven. Dit omdat er in de huidige marktsituatie geen nieuwe centrales worden gebouwd. Door de suggestie om de importcapaciteit te beperken teneinde de bouw van productievermogen te stimuleren, kiezen de producenten in feite voor een niet-Europese insteek. Het vertroebelt ook de discussie over het werkelijke probleem: namelijk de kostprijsverschillen tussen diverse Europese landen. De prijs voor de productie van elektriciteit ligt in Nederland substantieel boven die van ons omringende landen. Daarin ligt de oorzaak voor de druk op huidige importcapaciteit. Het is beter het prijsniveau in Nederland aan te pakken dan om de interconnectiecapaciteit te beperken. Voor oplossen van het probleem van het achterblijven van het investeren in nieuwe productiecapaciteit zou de overheid moeten kijken welke ruimte zij heeft om, binnen de mogelijkheden die de interne Europese markt biedt, zowel de kostprijs te verlagen alsook de risico's van investeringen te verminderen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de producenten daarmee hun Europese concurrentiepositie ook structureel versterken en het interessant voor hen wordt te investeren in nieuwe (export)capaciteit.

Liquiditeit van de markt
TenneT, lid van de federatie EnergieNed, als landelijk netbeheerder verantwoordelijk voor import en export, is van mening dat voor een goede ontwikkeling van de Europese markt een adequate interconnectie van belang is. Immers, koppeling van markten zorgt voor meer liquiditeit en daarmee tot een betere prijsontwikkeling. Dat draagt automatisch bij aan de leveringszekerheid.
Bovendien is er bijvoorbeeld door koppeling met de Scandinavische en de Engelse markt in potentie een systeemoptimalisatie mogelijk (matching van verschillende vraag/aanbodpatronen, beschikbaar komen van snel reagerend waterkrachtvermogen uit Scandinavië).

Wanneer is er dan voldoende import/exportcapaciteit? Nederland heeft momenteel een sterke koppeling met het buitenland: een capaciteit van 3350 MW. Vorig jaar werd circa eenvijfde van het Nederlandse elektriciteitverbruik geïmporteerd.
De inspanningen van TenneT richten zich in eerste instantie op betere benutting van bestaande verbindingen. Daarvoor wordt overlegd met de Belgische en Duitse TSO's. Het Nederlandse net kan in feite al 5000 MW import aan, maar er zijn nog aanzienlijke investeringen in de aanvoerende interne Duitse en Belgische netten nodig.

Prijseiland niet handhaven
Beperking van import zal een averechts effect hebben en het prijseiland Nederland alleen maar in stand houden. Dat is ongunstig voor de Nederlandse stroomverbruikers. Zo wordt in feite de noodzakelijke nivellering van de kostprijsontwikkeling belemmerd. Het is niet de oplossing voor de discussie over leveringszekerheid. Die is het beste op te lossen door de kostprijs aan te pakken en investeringsrisico's te verminderen waardoor er vanzelf meer geïnvesteerd zal worden in nieuwe capaciteit. De politiek zal hierin echter het voortouw moeten nemen. Die moet een uitspraak doen over de noodzakelijke hoeveelheid in ons land aanwezige productie in relatie tot de kostprijs daarvan.