Provincie Limburg

Opnieuw rijksmiljoenen voor Limburgse bedrijventerreinen (283) Provincie Limburg scoort voor derde maal bij Tender Investerings Programma's (TIPP)

De Provincie is erin geslaagd om voor de derde keer miljoenen rijksgeld binnen te halen voor het opknappen van verouderde bedrijventerreinen. Het gaat om een bedrag van 5,1 miljoen. Met deze derde toekenning heeft de Provincie Limburg sinds 2000 in totaal 18,7 miljoen subsidie ontvangen. Dit betekent een groot succes voor het provinciale bedrijventerreinenbeleid. De gelden zijn bestemd voor revitalisering van de bedrijventerreinen Borrekuil (Sittard-Geleen), De Horsel (Nuth) en Savelveld (Weert).

Naast de Rijksmiddelen zet ook de Provincie Limburg ruim 1 miljoen in voor deze bedrijventerreinen. "Uitvoering van deze projecten betekent een forse impuls voor de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling van de drie gemeenten. Nu de overheid bereid is fors te investeren, verwacht ik dat ook de ondernemers forse inspanningen leveren om hun eigen terrein op te knappen. Belangrijk vind ik dat daar ook het gezamenlijk beheer voor de lange termijn wordt opgepakt, het zogenoemde parkmanagement", stelt gedeputeerde Martin Eurlings (Economische Zaken). "Op dit moment zijn nog ruim 2.000 hectare bedrijventerrein verouderd. Wij willen onze aanpak voor verouderde terreinen in de komende jaren doorzetten. Provinciale Staten hebben hiervoor reeds miljoenen gereserveerd. Met het Rijk willen wij goede afspraken maken om de problematiek van de bedrijventerreinen verder aan te pakken. De TIPP-regeling loopt nu ten einde, maar wij blijven ons inspannen voor de bedrijventerreinen in Limburg."

De nu toegekende 5,1 miljoen is bestemd voor drie projecten. De beoordeling om in aanmerking te komen voor deze subsidies ligt in handen van een onafhankelijke rijkscommissie die tot drie maal toe de kwaliteit van de Limburgse programma's en de daaraan gekoppelde Limburgse projecten als uitstekend heeft beoordeeld. Het Rijk ondersteunt hiermee nogmaals de door de Provincie ontwikkelde geheel eigen aanpak voor verouderde bedrijventerreinen.

Het grootste bedrag gaat naar Borrekuil in Sittard/Geleen (
2.500.000,- plus 900.000,- van de Provincie). Na meer dan 20 jaar overleg kan nu een doorbraak worden bereikt. Er wordt een hoogwaardig bedrijfsmilieu gecreëerd dat tevens ten goede komt aan de leefomgeving van de bewoners van de wijk Lindeheuvel. Ondermeer wordt het bedrijf Langen verplaatst.
Voor De Horsel in Nuth is 1.405.027,- bestemd met daarnaast nog eens 60.505,- aan provinciaal geld. Er zal een geheel nieuwe front ontstaan naar de rijksweg 76 en het terrein ondergaat een groene metamorfose.

Het derde project dat van de miljoeneninjectie profiteert is het bedrijventerrein Savelveld in Weert. Hiervoor is 1.200.000,- gereserveerd aan TIPP-gelden met daarnaast een provinciale bijdrage van 60.500,-. Op deze locatie wordt een aantal infrastructurele knelpunten opgelost en kan een aantal bedrijven uitbreiden. Opwaardering van deze terreinen draagt ook weer bij aan het creëren voor ruimte voor technologische bedrijvigheid, waarin de Provincie Limburg zich sterk profileert.

De projecten zijn in zeer nauwe samenwerking met gemeenten, ondernemers en LIOF Bedrijventerreinen ontwikkeld. Alle partijen hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van een zo sterk mogelijk programma voor de Provincie Limburg. Deze gezamenlijke inspanningen zijn nu gehonoreerd met de miljoenenimpuls.
8-12-2003 16:12