Gemeente Heeze-Leende


Informatieavond Wet voorkeursrecht gemeenten.

De gemeente Heeze-Leende is samen met zes andere gemeenten door de Provincie aangewezen tot pilot gemeente die de komende vijf jaar onbeperkt mag bouwen binnen een grens rondom de bebouwde kom van de drie dorpskernen.

Het bouwen binnen deze grens is gericht op het zogenaamde inbreiden, het verbeteren van kwaliteiten (van woning en woonomgeving) en het herinrichten of herstructureren van gebieden en bedrijventerreinen.

De gemeente is tot mei 2008 niet meer afhankelijk van het door de Provincie toegewezen woningcontingent (maximaal aantal woningen die gebouwd mogen worden) en kan in de komende vijf jaar meer bouwen voor haar doelgroepen (vooral senioren en zogenaamde starters) dan tot nu toe mogelijk was. De pilot bouwen binnen strakke contouren is in dit opzicht een uniek project die veel kansen biedt voor de gemeente Heeze-Leende en haar inwoners!

Om de doelstellingen te kunnen realiseren zijn uiteraard gronden nodig. Binnen de gemeente zijn voldoende locaties voorhanden. De gemeente heeft echter niet alle mogelijk bruikbare grond in eigendom. Om woningbouw te kunnen realiseren voor de doelgroepen is het belangrijk dat de gemeente invloed kan uitoefenen op en sturing kan geven bij de ontwikkeling van stedelijke plannen. De gemeente heeft daarom besloten voor bepaalde locaties gebruik te maken van de Wet voorkeursrecht gemeenten. De eigenaren van deze locaties hebben inmiddels een brief ontvangen met daarin uitleg over de wet.

Wat houdt de Wet voorkeursrecht gemeenten in?
De wet is gericht op het versterken van de regierol van de gemeenten. Door gebruik te maken van deze wet heeft de gemeente het eerste recht van koop wanneer een eigenaar besluit zijn of haar grond te willen verkopen. Voor marktpartijen wordt het daardoor moeilijker grond aan te kopen waar ook de gemeente belangstelling voor heeft. Hieronder zetten we een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij:


· De wet is alleen van toepassing als u uw grond wilt verkopen;
· De wet biedt u veel rechten die vooral betrekking hebben op wanneer u samen met de gemeente niet tot overeenstemming komt;
· Uitgangspunt is dat de prijs wordt bepaald op basis van de verkeerswaarde in een normale situatie van koop en verkoop. Om betaalbare woningen te kunnen bouwen krijgt de gemeente het eerste recht van koop.

Informatieavond
De gemeente wil de inwoners die mogelijk met de Wet voorkeursrecht te maken krijgen, tijdens een informatieavond graag nader informeren over de toepassing van deze wet. Deze avond vindt plaats op woensdag 17 december om 19.30 uur in hotel restaurant De Scheuter, Dorpstraat 52 te Leende. Betrokkenen ontvangen deze week een uitnodiging.