Socialistische Partij

Eukanuba-actie levert fabrikant duizenden protestmailtjes op


08-12-2003 * De oproep van SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen heeft al 3000 protestmailtjes opgeleverd voor de directeur van Eukanuba Nederland/Holland Diervoeders. Uit undercoverbeelden bleek dat dit bedrijf tot begin 2003 met gruwelijke methoden hondenvoer testte op proefdieren. In de mailtjes wordt de producent van Eukanuba opgeroepen om openheid te geven over het huidige onderzoeksbeleid en om de onacceptabele methoden van het testen van hondenvoer uit de wereld te helpen.

Distributeur Holland Diervoeders geeft net als het moederbedrijf Procter and Gamble aan dat zij de samenwerking met het betreffende laboratorium gestopt zijn, nadat dierenbeschermingsorganisaties aan de bel trokken over de dieronterende wijze waarop de proeven werden uitgevoerd. Wel gebruiken zij nog dierproeven in laboratoria om hun diervoer te testen, zo bleek uit een telefoongesprek tussen Krista van Velzen en een woordvoerder van Procter and Gamble Nederland.

Van Velzen: Veel diervoerproducenten zijn gestopt met het gebruiken van dierproeven om hun voer te testen. Zij werken alleen nog met de eigenaars van honden en katten die hun huisdier in thuissituatie verschillende types voer voorschotelen en vraagformulieren invullen. Procter and Gamble heeft nog niet uitgelegd waarom zij in tegenstelling tot andere producenten nog steeds met dierproeven in laboratoria werken. De woordvoerder heeft gezegd voor het einde van de week (week 50) schriftelijk aan te geven wat de noodzaak is van het uitvoeren van dierproeven in laboratoria voor het testen van diervoer, welke testen er nu nog uitgevoerd worden en hoeveel dieren daarvoor ingezet worden.

Ook heeft de woordvoerder na enige aarzelingen toegezegd dat Van Velzen met door haar uitgenodigde deskundigen de proefdierlaboratoria mag komen bezoeken. Van Velzen: Ik wil graag met eigen ogen zien hoe de dieren in de laboratoria van Procter and Gamble eraan toe zijn.