Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/191

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

08 december 2003

Nr. 03/191

111 miljoen euro extra voor reparatie koopkracht

De 111 miljoen euro extra die het kabinet heeft uitgetrokken voor de koopkracht van minima, chronisch zieken en gehandicapten leidt tot een verzachting van de koopkrachteffecten voor deze groepen. Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het pakket aan extra maatregelen waartoe het kabinet heeft besloten, is uitgebreider dan waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

Het aanvullende pakket bevat onder meer maatregelen in de sfeer van bijzondere bijstand. In een amendement van Verburg c.s. van de Tweede Kamer op de begroting van SZW wordt voorgesteld het bedrag voor de bijzondere bijstand in het gemeentefonds te verhogen met 50 miljoen euro. Het kabinet neemt dit voorstel over en doet daar 30 miljoen euro bovenop. Gemeenten mogen bovendien voor de kosten van chronische ziekte en handicap nieuwe zogenoemde categoriale regelingen treffen. Hiervoor wordt de Wet werk en bijstand gewijzigd. Met de extra 80 miljoen euro komt het totale bedrag voor de bijzondere bijstand in het gemeentefonds volgend jaar op 370 miljoen euro. Naast dit bedrag is 53 miljoen euro op de SZW-begroting uitgetrokken voor mensen met een inkomen op minimumniveau die vijf jaar lang geen werk hebben en geen perspectief op een baan. Het extra geld wordt gedekt uit geld dat het rijk dit jaar terugkrijgt van de gemeentelijke budgetten.

Het aanvullende pakket betreft verder maatregelen in de belastingen en de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). Door de maatregelen in de belasting en de AWBZ neemt het aandeel huishoudens met een koopkrachtdaling af. Het positieve effect voor chronisch zieken is verhoudingsgewijs hoger omdat zij relatief meer te maken hebben met specifieke kosten en daardoor meer voordeel hebben van de extra maatregelen van het kabinet.

Het aantal chronisch zieken en gehandicapten op minimumniveau dat er meer dan 1 procent op achteruitgaat, neemt af van 33.000 tot 28.000 Op minimum tot modaal niveau daalt dit aantal van 210.000 naar 171.000. In deze getallen is nog geen rekening gehouden met de effecten van bijzondere bijstand. Het aantal mensen dat van bijzondere bijstand gebruik maakt en het individuele effect hiervan zijn niet nader aan te geven en ook niet herkenbaar in de koopkrachtplaatjes. Volgens De Geus betekenen de maatregelen dat negatieve effecten in individuele gevallen, afhankelijk van de persoonlijke situatie, via de bijzondere bijstand kunnen worden verzacht.

Staatssecretaris Wijn van Financiën zal het Belastingplan 2004 zodanig wijzigen dat naast de eigen bijdrage voor gezinshulp ook de eigen bijdrage voor de andere AWBZ-zorg buiten een instelling binnen de fiscale regeling voor chronisch zieken komt te vallen. Dit geldt ook voor medicijnen. Dit is van belang omdat vanaf volgend jaar algemeen verkrijgbare medicijnen zoals pijnstillers uit het ziekenfonds gaan. Deze uitbreidingen kosten 17 miljoen euro. Verder wordt de vermenigvuldigingsfactor die geldt bij de aftrek van buitengewone uitgaven voor ziekte aangepast van 1,60 naar 1,65. De kosten hiervan zijn 7 miljoen euro. De dekking voor deze maatregelen wordt verkregen door een verlaging van de algemene heffingskorting met 2 euro per jaar. Deze veranderingen helpen chronisch zieken en gehandicapten omdat zij relatief hoge zorgkosten hebben en deze straks in ruimere mate kunnen aftrekken van de belasting. De koopkracht van bijvoorbeeld alleenstaande ouderen met alleen AOW stijgt hierdoor met 21 euro.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal de eigenbijdrageregeling voor thuiszorg en andere AWBZ-zorg buiten een instelling aanpassen. Hierdoor gaan lagere inkomens minder eigen bijdrage betalen en hogere inkomens meer. Zo gaat een alleenstaande oudere met een aanvullend pensioen van 2500 euro per jaar hierdoor 91 euro per jaar minder eigen bijdrage betalen. Met deze `solidariteitsschuif' is 7 miljoen euro gemoeid.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over inkomensbeeld 2004 na aanvullende maatregelen
2003