TNT Post Groep NV

Persbericht

TPG Post wijdt serie Verrassingspostzegels 2004 aan Koninklijke Familie

08 12 2003 - KONINKLIJKE POSTZEGEL VOOR DOCHTER PRINSELIJK PAAR Met foto gemaakt door Prins Willem-Alexander

De gisteren geboren Prinses krijgt medio volgende week een eigen postzegel met een foto gemaakt door Prins Willem-Alexander zelf.

Geboortezegel

De geboorte van het eerste kind van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima is een zeer bijzondere gebeurtenis en aanleiding voor Koninklijke TPG Post een serie postzegels uit te geven over de Koninklijke Familie. Deze serie, de Verrassingspostzegels van 2004, biedt dankzij diverse bijzondere familiefotos een uniek historisch document over zowel het gezin van Koningin Beatrix als dat van haar zoon Prins Willem-Alexander.

Driedelige serie postzegels over de Koninklijke Familie De eerste postzegels, een velletje van tien verschillende postzegels, zijn gewijd aan het leven van Koningin Beatrix en zijn vanaf morgen verkrijgbaar. De postzegel voor het eerste kind van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima volgt snel op de eerste uitgifte van morgen. Later rondom de doop van de Prinses sluit TPG Post de serie af met een postzegelvelletje met beelden van Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en hun eerste kind.

De Koninklijke Familie

De Koninklijke Familie: Koningin Beatrix en haar gezin Het eerste velletje postzegels in deze serie bestaat uit tien verschillende postzegels (à 0,39). Alle tien postzegels zijn gewijd aan Koningin Beatrix en haar gezin.
Verschillende facetten van het leven van Koningin Beatrix komen aan bod, zoals haar jeugd en haar leven met Prins Claus en haar drie zonen. Door de keuze van de fotos waarop Koningin Beatrix op een zo natuurlijk mogelijke manier is afgebeeld ontstaat een herkenbaar familiebeeld. Links van de tien postzegels is over de hele lengte van de velrand een portret in het zilver van Koningin Beatrix geplaatst.

De Koninklijke Familie: de Prinses
De postzegel (à 0,39) toont de eerste officiële foto van de pasgeboren Prinses inclusief haar naam en geboortedatum. Prins Willem-Alexander heeft dit fotoportret zelf gemaakt.
Ontwerpbureau Joseph Plateau heeft zich bij het ontwerp van de postzegel laten inspireren door koninklijke symbolen als de kroon en het wapen van Oranje. De ontwerpers hebben een bescheiden typografie toegepast. Onderaan de geboortezegel is een biesje aangebracht als een soort filigraan of kant van lakentjes. Het verwijst door de kleurkeuze tegelijkertijd naar de Nederlandse vlag.

Productieproces geboortepostzegel
De productie van de geboortepostzegel is gestart op het moment dat de foto van de Prinses door de Rijksvoorlichtingsdienst is vrijgegeven. Drukkerij Joh. Enschedé Security Printing drukt deze Koninklijke postzegel in een oplage van 2.550.000 stuks. De productie en distributie van deze postzegel nemen ruim een week in beslag, na het vrijgeven van de naam van de Prinses. Deze koninklijke geboortepostzegel is vanaf medio volgende week verkrijgbaar.

Ontwerpers
Ontwerper van de postzegels is Joseph Plateau uit Amsterdam. Joseph Plateau is een samenwerkingsverband dat sinds 1989 bestaat uit Eliane Beyer, Wouter van Eyck, Peter Kingma en Rolf Toxopeus. In 1991 ontvingen zij een start stipendium voor grafische vormgeving van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Sindsdien is een aantal door hen ontworpen boeken als best verzorgd bekroond. Voor TPG Post ontwierpen zij eerder de postzegels ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum in 2000.

Verrassingspostzegels 2004
Sinds 1997 geeft TPG Post ieder jaar Verrassingspostzegels uit. Vaak zijn dit postzegels met een speciaal onderwerp of waarvoor een bijzondere techniek is gebruikt, zoals de Zilveren postzegel, de Provinciepostzegel of de Persoonlijke Postzegel. Nu kiest TPG Post voor de uitgifte van een unieke serie postzegels over de Koninklijke Familie.

Waar te koop?
De postzegels zijn verkrijgbaar op de bekende verkooppunten zoals het postkantoor en het TPG Post servicepunt. De postzegels zijn tevens te bestellen via www.tpgpost.nl.

BIJLAGE VERRASSINGSPOSTZEGELS 2004
De Koninklijke Familie op een serie postzegels

Foto's van het eerste postzegelvelletje over Koningin Beatrix en haar gezin:
1938 - De Koningin als baby - © RVD
1943 - Prinses Beatrix op de schommel - © RVD
1951 - Prinses Beatrix met paard - © RVD
1964 - In de bibliotheek - © RVD
1965 - De verloving van Prinses Beatrix en Prins Claus - © RVD 1967 - Prinses Beatrix en Prins Claus met de pasgeboren Willem-Alexander - © RVD
1975 - Het gezin van Prinses Beatrix compleet - © RVD 1998 - Koningin Beatrix en Prins Claus - © RVD
1999 - Koningin Beatrix en Prins Claus en hun volwassen zonen - © John Thuring, Nootdorp
2000 - Koningin Beatrix in het Stedelijke Museum - © ANP Foto 2003 - H.M. Koningin Beatrix - © Capital Photos (foto velrand) Alle postzegels van Koningin Beatrix en haar gezin hebben de frankeerwaarde van 0,39.

Oplagen van de serie De Koninklijke Familie en drukkerij:
* Koningin Beatrix en haar gezin: 825.000 velletjes; Drukkerij De La Rue in Engeland

* De koninklijke geboortepostzegel: 2.550.000 postzegels; Drukkerij Joh. Enschedé Security Printing

Post voor De Koninklijke Familie
Felicitatiepost voor Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en hun dochter kan worden verstuurd naar het volgende adres: Paleis Noordeinde, Postbus 30412, 2500 GK 's-GRAVENHAGE.

Bijzondere herinneringsproducten
Uniek bewaardocument: drieluik De Koninklijke Familie De serie postzegelvelletjes De Koninklijke Familie in een luxe presentatiemap vormt een prachtig aandenken aan de verschillende hoogtepunten binnen het Koninklijk Huis. De koninklijke geboortezegel van de dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima vormt in dit drieluik een stralend middelpunt.

Koninklijke Geboorteset
TPG Post geeft, in samenwerking met Muntpost, een bijzondere geboorteset uit. Deze herdenkingsset bestaat uit een speciale geboorte-envelop met de geboortepostzegel, die voorzien is van een bijzonder stempel. De set bevat eveneens een bij de Koninklijke Nederlandsche Munt geslagen geboorte-uitgifte. Deze royale combinatie zet een koninklijke traditie voort die begon in 1909, toen in opdracht van het Koninklijk Huis een geboorte-uitgifte van Prinses Juliana werd geslagen.

Overige bewaarproducten
Verder geeft TPG Post ook de gebruikelijke postzegelmapjes uit, eerste dag-enveloppen en een speciaal boek over de Koninklijke Familie.

Waar verkrijgbaar?
Het drieluik De Koninklijke Familie is voor 19,95 te bestellen via www.tpgpost.nl en via de Collect Club: telefoon 050 586 1234. Als de serie De Koninklijke Familie compleet is, zal dit drieluik ook verkrijgbaar zijn bij het postkantoor.
De geboorteset (geboorte-envelop en uitgifte) is voor 9,95 (excl. 1,95 administratiekosten) te bestellen bij www.geboorteset.nl.