Ministerie van Justitie

Beveiliging tapkamers kan beter
8 december 2003

De beveiliging van tapkamers van de politie - waar telefoon-, fax- en dataverkeer van criminelen wordt afgeluisterd of onderschept - moet snel verbeteren. Ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner hebben daartoe de korpsbeheerders van de politiekorpsen opdracht gegeven. De korpsbeheerders moeten niet alleen technische maatregelen nemen maar ook zorgen voor een beter beheer van de organisatie van de tapkamers.

De ministers reageren op een onderzoek naar de informatiebeveiliging bij vijf tapkamers. In het onderzoek zijn belangrijke hiaten gevonden in het beheer van de tapkamers. Ook bleek dat de technische beveiliging van de informatie in drie van de vijf onderzochte tapkamers niet voldoende was. Hierdoor kunnen onbevoegden toegang krijgen tot de informatie.

Remkes en Donner willen dat de maatregelen voorkomen dat de informatie in handen van onbevoegden komt of wordt veranderd of verwijderd. Verder willen ze dat er zo snel mogelijk één landelijke tapkamerfaciliteit (Landelijke Interceptie Organisatie) komt.

De ministers benadrukken dat er geen gevallen bekend zijn van daadwerkelijk misbruik van de zwakke plekken in de beveiliging van de tapkamers. Belangrijk is dat de informatie uit de tapkamers gebruikt wordt binnen een beperkte en besloten politie-omgeving.

Vooruitlopend op het onderzoek hebben de ministers, mede op aangeven van het Openbaar Ministerie, al opdracht gegeven de eisen uit te werken waaraan een hedendaagse tapkamer moet voldoen. Door aan deze eisen te voldoen worden de geconstateerde zwakheden afgedekt.