GroenLinks


---

GroenLinks neemt scherp afstand van gewelddadig dierenactivisme

8 december 2003

Verklaring van GroenLinks-voorzitter Herman Meijer over de positie van GroenLinks ten opzichte van gewelddadig dierenactivisme.

In het artikel in NRC van 6 december komt duidelijk naar voren wat onze positie is: wij wijzen gewelddadig activisme ten stelligste af. Het toepassen van geweld als politiek middel hoort niet thuis in onze partij.

Het kamerlid Arie van den Brand sprak namens héél GroenLinks toen hij in de Tweede Kamer stelde dat gewelddadige vormen van dierenactivisme stuitend zijn en met alle beschikbare middelen moeten worden tegengegaan.

In een interview met HP/ De Tijd op 8 oktober heb ik duidelijk aangegeven waar voor ons de grens ligt: Een wetsovertreding is nooit legitiem, ook niet wanneer dat in naam van het welzijn van dieren wordt gedaan. Het doel heiligt bij ons niet de middelen.

NRC schetst vandaag een beeld waarin sommige actieve leden van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, en van de werkgroep dierenrechten van GroenLinks daar onduidelijk over zijn of zelfs begrip of steun uitspreken voor gewelddadige acties. Dat bevalt mij voor geen meter. Voor GroenLinks zijn wetsovertredingen nooit een legitiem politiek middel. Wij proberen langs democratische weg ons gelijk te halen. Geweldloze acties kunnen daarbij horen, maar gewelddadigheden, misdrijven en wetsovertredingen horen daar nooit bij. Het toepassen van geweld als politiek middel hoort niet thuis in onze partij.

Ik heb het bestuur van DWARS verzocht op zeer korte termijn met mij in gesprek te treden over de uitspraken in het artikel in NRC en over het gebruiken van geweld bij acties. Bovendien zal ik deelnemen aan de discussie binnen de werkgroep Dierenrechten over het gebruik van geweld als actiemiddel. Die gesprekken dienen als uitkomst te hebben dat het gebruik van geweld voor politieke doeleinden binnen onze partij onacceptabel blijft.

Herman Meijer Partijvoorzitter GroenLinks


---
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl