Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
december 2003

Expositie met Kerst-stallen en Kerst-groepen uit hele wereld

Kerst-stallen en -groepen uit verschillende continenten zijn te bewonderen op de expositie "Donkere dagen met verlichte feesten" in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Uit de grote collectie van pastor Peters uit Bennebroek zijn ruim 40 groepen en stallen geselecteerd. Kerstgroepen uit Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Europese en Aziatische landen die elk een eigen kijk op de kerstviering geven Op de tentoonstelling wordt stilgestaan bij de vijf bekendste winterfeesten in ons land en ook aan de herkomst en viering van het Kerst-feest wordt uiteraard aandacht besteed. De expositie "Donkere dagen met verlichte feesten" is te zien tot en met 11 januari 2004.

Pastor Peters uit Bennebroek heeft in de jaren 1959 - 1963 in Rome gestudeerd en hij hield ervan om in zijn schaarse vrije tijd over het Piazza Navona te wandelen. Nu is het Piazza Navona hét centrum voor kerststallen in Italië. Een keer zoiets zien - en je bent verkocht. Dat overkwam ook pastor Peters, die vanaf dat moment iedere buitenlandse reis aangreep om zijn verzameling kunstzinnige kerstgroepen verder uit te breiden. In de loop der jaren is zo een prachtige collectie ontstaan met kerststallen uit de hele wereld en uit alle culturen. Een selectie van ruim 40 stallen en groepen zijn tijdelijk in Hoorn te zien.

Kerstman en Coca Cola
Vrijwel niemand weet het, maar de kerstman komt uit Nederland! In Amerika heet hij Santa Claus en iedereen ziet zo wel in dat dit een verbastering is van Sinterklaas! En zo is het ook werkelijk. Toen de Nederlanders naar Amerika emigreerden en daar in de 17e eeuw New York stichtten, namen ze Sint Nicolaas met zich mee. Deze naam verengelste in de loop der jaren tot Santa Claus en de viering schoof 3 weken op, naar Kerstmis. Toch zou het nog twee eeuwen duren voor de kerstman ontstond zoals we die allemaal kennen. De huidige kerstman werd in 1930 ontworpen door de tekenaar Haddon Sundblom. Deze kunstenaar kreeg van de Coca Cola Company de opdracht om een serie advertenties te ontwerpen voor de aanstaande kerstperiode. Coca Cola gaf enige aanwijzingen voor de campagne: er moest een aardige, gezellige dikkerd worden neergezet met een mooie witte baard in de bedrijfskleuren rood en wit. Laat nu de buurman van Sundblom, ene mijnheer Prentice, precies aan deze vereisten voldoen! Bovendien was deze buurman zeer vrolijk en opgeruimd van aard en hij placht daarbij nog op een zeer aanstekelijke wijze te lachen. Het klonk zoiets als "Yo-ho-ho-ho".Vanaf de eerste dag was deze Santa Claus een topper! Nog steeds is het beeld dat door Sundblom is geschapen hét gezicht van de kerstman. Coca Cola maakte een mooi kerstgebaar: de maatschappij besloot dat Santa Claus er voor iedereen in de wereld was en dat er vrij gebruik van hun illustratie mocht worden gemaakt. Nu snapt u waarom in het Museum van de Twintigste Eeuw de Kerstman op een troon van cola-kratjes zit! En als u meer wilt weten over het Kerst-feest en andere winterfeesten kunt u tot en met 11 januari 2004 in het Hoornse museum terecht.

Het Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd aan de Bierkade 4 in Hoorn en is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur. Kinderen van 4 tot 16 jaar betalen E 2,- en volwassenen E 3,50. Met een NS- of RABO-kaart heeft men 50 % korting en houders van de Museumkaart mogen gratis naar binnen. Het museum is dankzij een lift voor invaliden toegankelijk en beschikt over een gezellig MuseumCafé en een MuseumShop. Voor informatie over het museum: www.museumhoorn.nl of 0229-214001.

Het museum is gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag! Ook zal het museum van 12 t/m 31 januari 2004 wegens werkzaamheden gesloten zijn.

Einde persbericht

Voor nadere informatie: Jos van Es, 0229-214001


---- --