7x24. nl

Accountants worden adviseurs

Virtuele Accountant controleert boekhouding online

AMSTERDAM, 20031208 -- Ondernemers kunnen hun boekhouding al online doen, ook zonder enige kennis van administratie. Maar 7x24.nl (BedrijvenBank) biedt nu ook het online product Virtuele Accountant aan, waardoor gebruikers van het online boekhoudsysteem hun administratie voortaan online kunnen laten controleren. De controletaak wordt daarmee administratie-accountantskantoren uit handen genomen, waarmee ondernemers veel geld kunnen besparen. De accountant zal nog meer adviseur moeten worden.



Drie jaar is het Kennis- en Expertisecentrum van Bedrijvenbank (leverancier van 7x24.nl online boekhoudsoftware) ermee bezig geweest, met een subsidie van de overheid. Er is veel informatie verzameld over boekhoudkundige en fiscale controles van administraties. Deze gegevens zijn vervolgens verwerkt in de software: Virtuele Accountant (VA). Dit nieuwe product zorgt voor de controles en de jaarrekening, helemaal online (internet). Het Kennis- en Expertisecentrum baseert zich op gegevens van accountants, fiscalisten, het CBS, Rabobank en de Belastingdienst. Voortdurend worden de data aangevuld met nieuwe informatie, waardoor VA altijd up to date is.
Hans van Heertum, directeur van BedrijvenBank: "De virtuele accountant slaat nooit een controle over en voert ook de meest tijdrovende checks razendsnel uit. Een accountant zal vanwege het tijdrovende karakter ervan niet zo gauw controleren op een negatieve kas. Om dat te controleren moeten alle mutaties op datum gesorteerd en geplust en gemind worden. Een tijdverslindende en kostbare zaak voor een accountant. Niet echter voor VA. Vergeet niet dat een negatieve kas voor de inspecteur een reden kan zijn de boekhouding af te wijzen."


VA kost de ondernemer veel minder dan als de accountant de controle zou doen. Daarnaast levert VA ook nog eens elke maand het MKB-rapport, waarmee ondernemers hun bedrijf tijdig kunnen bijsturen. VA geeft ook aan in welke richting het bedrijf moet worden bijgestuurd. Aan het eind van het jaar maakt VA de jaarrekening op. Bedrijven hebben zo slechts eens per jaar de administrateur-accountant nodig, die in enkele uren met behulp van de jaarrekening de aangifte in orde kan maken. Van Heertum: "Maar de meeste ondernemers hebben helemaal geen goedkeurende verklaring van accountants nodig en hebben daardoor absoluut voldoende aan de virtuele accountant. Dat scheelt de ondernemer veel geld en de accountant omzet. Mijn conclusie is dat bedrijven zeer aanzienlijk kunnen besparen. Accountants krijgen een stuk minder te doen en moeten hun aandacht verleggen naar adviezen in plaats van veel te dure controles. Alleen voor het aanvragen van een bankkrediet of een subsidie en voor algemene adviezen heeft een bedrijf dan nog een accountant nodig."


Hoe kijken de accountantskantoren hier tegenaan? Een grote accountantsorganisatie die niet bij naam wilde worden genoemd betwijfelt of het online boekhouden en vervolgens ook online controleren wel een haalbare kaart is. "Aan het eind van het jaar moet toch worden beoordeeld hoeveel van de vorderingen ooit nog kunnen worden geïnd, ook moeten de voorraden worden bekeken op de vraag of die niet zijn verouderd en daardoor minder goed verkoopbaar. Dat moet handmatig gebeuren, kan niet worden geautomatiseerd. Ik denk dat deze online producten alleen geschikt zijn voor kleine bedrijven. Voor bedrijven met tientallen werknemers lijkt het me onmogelijk."


Ander accountantskantoren zeggen zich bij dit product 'niets te kunnen voorstellen' tot 'ik geef daar liever geen commentaar op'. Maar Alex Otten, voorzitter van de maatschap HLB Schippers Accountants Fiscalisten Juristen wilde er wel iets over kwijt. "Dit product is volgens mij alleen geschikt voor kleine bedrijven. Verder is de rol van de accountant voor dit type bedrijven nauwelijks nog de controle van de boekhouding, dat doen de administratiekantoren of de bedrijven zelf. Deze kantoren zouden wellicht last kunnen hebben van dit online product. De accountant is veel belangrijker als adviseur, praatpaal en meedenker voor de ondernemer. Dat wordt echter allemaal een beetje moeilijk als je als adviseur niet betrokken bent geweest bij de boekhouding. Die zal je als adviseur toch moeten kunnen inzien."


Drs. Harmen Keiser