Gemeente Amsterdam

Stadsdeel Zeeburg stelt cameratoezicht voor
8 december 2003 - Johanneke Helmers

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg gaat de stadsdeelraad voorstellen om cameratoezicht in te stellen. Het Bestuur heeft een plan van aanpak opgesteld voor cameratoezicht in delen van de Javastraat, op het Javaplein en op het Makassarplein. De burgemeester beslist uiteindelijk of hij cameratoezicht in de Indische Buurt toestaat. Indien deze toestemming wordt verleend wil het stadsdeelbestuur dat de camera's er voor de zomer van 2004 hangen.

In mei besloot de stadsdeelraad dat het Dagelijks Bestuur een plan van aanpak mocht opstellen, maar dat er voor het daadwerkelijk invoeren van cameratoezicht voldoende draagvlak onder de bewoners moest zijn.

Op 12 november presenteerde stadsdeelvoorzitter Herrema op een inspraakavond de plannen aan de bewoners van de Oude Indische Buurt. De aanwezige bewoners bleken in grote meerderheid akkoord te gaan met het houden van een proef met cameratoezicht gedurende twee jaar. Ook de bewonersvereniging Javastraat en de ondernemersvereniging bleken zich in een dergelijke proef te kunnen vinden. Wel waren er kritische kanttekeningen bij de mogelijkheid dat er verplaatsingseffecten zouden kunnen optreden en het beschermen van de privacy.

Veiligheid

Het middel van cameratoezicht wordt ingezet omdat er regelmatig overlast is van rondhangende groepen verslaafden en jongeren op enkele plaatsen in de Indische Buurt. Met het cameratoezicht wil het stadsdeel de veiligheid in de buurt vooral in de avonduren vergroten. Extra politie en een speciale aanpak voor de pleinen in de zomermaanden hebben wel invloed gehad en de klachten doen afnemen, maar een deel van de overlast blijft hardnekkig. De meest voorkomende klachten zijn naast de rondhangende verslaafden en jongeren: bedreiging, intimidatie, overtreding van het alcoholverbod, vandalisme, gokken, dealen in harddrugs en wildplassen.

Geen vervanging bestaand toezicht

Het cameratoezicht wordt uitdrukkelijk gezien als een aanvullend middel.
Tjeerd Herrema: "Wij zijn ons ervan bewust dat cameratoezicht geen wondermiddel is, maar een aanvulling op het fysieke toezicht van politie en toezichthouders. Er zijn voor de Indische Buurt extra toezichthouders ingehuurd via de stichting Zicht op Oost. Ook de politie heeft extra mensen ingezet. Dit extra fysieke toezicht zal in 2004 niet verdwijnen."

Het reguliere toezicht is dus ook beschikbaar om verplaatsingseffecten te bestrijden, mochten deze zich voordoen. Het Dagelijks Bestuur heeft het behoud van het regulier toezicht als doelstelling van het cameratoezicht in het plan van aanpak opgenomen. Mocht er dus toezicht verdwijnen, dan heeft dat consequenties voor de voortgang van de proef.

Privacybescherming

Een privacyreglement maakt deel uit van het plan. De technische toepassing zal dusdanig zijn dat geen onbevoegden toegang kunnen hebben tot het systeem. Slechts daartoe bevoegde ambtenaren van politie met toestemming van een (hulp)officier van justitie kunnen beslissen tot het bewaren van beelden langer dan 24 uur. Indien zich geen incident voordoet, worden beelden vernietigd. Van beelden die bewaard worden, wordt nauwkeurig bijgehouden wie er toegang toe heeft en wat er mee gebeurt.

Procedure

Het plan van aanpak wordt ter advisering voorgelegd aan de commissie Algemene Zaken. Deze vergadert op dinsdag 9 december aanstaande vanaf 20.00 uur. De stadsdeelraad beslist op maandag 22 december of het de Burgemeester zal verzoeken het cameratoezicht op de bovengenoemde plekken in de Indische Buurt toe te staan.

© Gemeente Amsterdam