Gemeente Amsterdam

Kinderoppas regelen via internet en SMS
8 december 2003 - Johanneke Helmers
Het is tegenwoordig mogelijk om in Amsterdam een kinderoppas te regelen via internet en SMS. Kinderoppas en ouder vinden elkaar online bij www.kriterionoppas.org en bij www.oppassen.net. Beide ICT oplossingen gaan een bijdrage leveren aan het terugdringen van het tekort aan flexibele en betrouwbare kinderopvang in de Amsterdamse regio.

De online oppascentrale van Kriterion

Oppassen Www.kriterionoppas.org

Www.kriterionoppas.org
is een online oppascentrale waar klanten hun aanvragen direct indienen en waar oppassen zich inroosteren. Met deze innovatieve internetdienst verbetert de oppascentrale Kriterion haar service aanzienlijk. Ouders kunnen 24 uur per dag hun aanvraag indienen en ontvangen de benodigde informatie over de gevonden oppas. De oppassen die zich op het tijdstip van de aanvraag hebben ingeroosterd ontvangen per SMS het verzoek en de gegevens over het oppasadres.

Kriterion is nu beter in staat in de toenemende vraag naar oppasdiensten te voorzien. Momenteel behandelt de centrale ongeveer 3500 aanvragen per jaar. Kriterion doet dit zonder winstoogmerk en heeft als doel studenten de kans te bieden bij te verdienen naast hun studie. Daarnaast wil Kriterion betrouwbare oppassen bieden aan ouders in Amsterdam.

De online buurtoppascentrale in zelfbeheer

www.oppassen.net is een burgerinitiatief van een aantal ouders in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Deze ouders introduceren een online oppascentrale in zelfbeheer. De oppasdienst vraagt geen of weinig transactiekosten en is kleinschalig van opzet omdat buurtbewoners elkaar helpen. Na een proefperiode van 6 maanden staat de oppascentrale ter beschikking aan andere groepen bewoners in Amsterdam of daarbuiten. Het is de bedoeling dat ouders in andere buurten zelfstandig vergelijkbare buurtoppascentrales kunnen opzetten.

De online oppascentrale werkt als volgt: Met behulp van SMS of via internet dienen ouders een aanvraag in. De online oppascentrale zoekt geheel automatisch naar een geschikte oppas. Afhankelijk van de voorkeur van de ouders zal de centrale eerst een SMS'je sturen naar lievelingsoppassen van de familie. Als geen van hen kan, zoekt de centrale naar 'bekende' oppassen en later in de pool van buurtoppassen. De betrouwbaarheid van oppassen en ouders wordt op verschillende manieren in de gaten gehouden. Een commissie van actieve buurtouders in Zeeburg heeft contact met oppassen en ouders. Bovendien geven oppassen en ouders via het web feedback. Dit vormt een referentie om te weten te komen hoe anderen denken over een bepaalde oppas of gezin.

Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds Lokale Initiatieven Cyburg.

© Gemeente Amsterdam