Gemeente Delfzijl

Persbericht

04/12/2003
8 december 2003 eerste bijeenkomst in Cultureel Centrum De Molenberg te Delfzijl
Weer recorddeelname Anti-Vandalisme Vuurwerkproject

INFORMATIE

Op maandag 8 december 2003 opent de spits van FC Groningen, Martin Drent, het Anti-Vandalisme Vuurwerkproject in Cultureel Centrum De Molenberg te Delfzijl.
De openingsceremonie start om 14.30 uur. Het preventieproject duurt tot en met 12 december. 1938 leerlingen uit de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs in de regio krijgen voorlichting over veilig omgaan met vuurwerk. Het preventieproject is een initiatief van instellingen en organisaties die te maken hebben met de gevolgen van onveilig gebruik van vuurwerk. Doel van het project is leerlingen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van vandalisme (groepsgedrag) en verkeerd omgaan met vuur- werk.

Het voorlichtingsproject bestaat dit jaar uit een bijzondere videoclip en uit demonstraties van de brandweer, politie, Delfzicht Ziekenhuis en Bureau Slachtofferhulp. In een dagelijkse theater- voorstelling worden door gezongen en gerapte teksten in de vertoonde videoclip en een interview met de zaal het actuele verschijnsel "hulpverlener tegenwerken"op indringende wijze neergezet. Deze vorm van voorlichting dient tot doel dat jongeren gaan nadenken over hun eigen risicogedrag.

Deelnemers aan dit project zijn de brandweer, gemeenten, GGD Groningen, Delfzicht Ziekenhuis, Politie en Bureau Slachtofferhulp. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Lotusgroep Winsum, Arriva, Vuurwerkbedrijf Wagenvoort en de stadswachten uit de Delfzijl, Appingedam en Eemsmond. De deelnemende gemeenten zijn Delfzijl, Appingedam, Ten Boer, Loppersum en Eemsmond. Het project is door de brede inzet en aanpak van deze instellingen en organisaties een uniek samenwerkingsproject in de provincie Groningen en wellicht van Noord-Nederland. Het project wordt voor de dertiende keer georganiseerd.

Uit evaluatie is gebleken dat het project de doelgroep goed bereikt. Het enthousiasme blijkt ook uit de reacties van jongeren en leerkrachten in voorgaande jaren. De jongeren geven aan dat zij veel belang hechten aan veilig en verstandig gedrag. Voor de organisatie blijven deze positieve reacties vooral een extra stimulans om het preventieproject de komende jaren voort te zetten.