Ingezonden persbericht

Boekhoudfraude bij provincie Friesland

LEEUWARDEN, 20031208 -- Bij provincie Friesland is boekhoudfraude geconstateerd. De rekening 2002 van Friesland sluit met een voordelig saldo van 8,2 miljoen euro. In werkelijkheid was er 12,1 miljoen euro overgehouden. Er werden miljoenen euro's aan ontvangsten en uitgaven buiten de rekening gelaten. De boekhoudfraude is geconstateerd door registeraccountant drs. L(Leo) W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede. Eerder had hij ook al in de jaarrekening 2000 van Friesland boekhoudfraude geconstateerd.


Leo Verhoef heeft ook boekhoudfraude geconstateerd bij zo'n 80 andere gemeenten en provincies. In een aantal gevallen heeft hij bij Justitie aangifte gedaan, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De boekhoudfraude bij gemeente Amsterdam is in de afgelopen jaren al opgelopen naar ruim 2 miljard euro. De boekhoudfraude bij Den Haag en Rotterdam bedraagt ruim 400 miljoen euro. De boekhoudfraude bij provincie Gelderland bedraagt circa 350 miljoen euro.
Leo Verhoef heeft ook circa 15 accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants. In alle gevallen werd de boekhoudfraude door de Raad van Tucht erkend.



Ingezonden persbericht