INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

De Geus overweegt herziening reïntegratiebudget

De Geus overweegt herziening reïntegratiebudget

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overweegt het reïntegratiebudget van 6000 euro voor arbeidsgehandicapten te herzien. Hij zegde dit vanmiddag toe tijdens het landelijk debat over Werk en Handicap in Den Haag.

Werkgevers zijn per 1 januari 2003 zelf verantwoordelijk geworden voor de reïntegratie van hun werknemers die arbeidsgehandicapt worden naar betaald werk buiten het eigen bedrijf. Een reïntegratietraject kost gemiddeld 6000 euro.

Tijdens het debat werd De Geus geconfronteerd met praktijkvoorbeelden van aanwezige gehandicapten die aangaven dat het huidige bedrag lang niet toereikend is en tenminste 10.000 euro moet worden. De Geus zegde toe het bedrag te willen heroverwegen en deed een beroep op de aanwezigen om alle problemen die mensen in de uitvoering van die 6000 euro hebben, bij hem te melden.
Mevrouw Hannie van Leeuwen stak hierbij de hand in eigen boezem: 'wij wetgevers hebben het ook wel heel moeilijk gemaakt', aldus het Eerste-Kamerlid.

Deelnemers aan het debat waren werkgevers, werknemers, Kamerleden, verzekeraars, zorginstellingen en reïntegratiebedrijven. Behalve het persoonsgebonden reïntegratiebudget kwamen verder nog aan de orde: toegang tot de arbeidsmarkt, de regelgeving en behoud van werk. Het debat werd gehouden in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap en werd georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en de Commissie Het Werkend Perspectief.

Noot voor pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met José van Dijk, projectleiding. Tel. 06 40154732. Nico Bloot, voorlichting. Tel. 020 5217638.


08 dec 03 21:16