ABVAKABO FNV

Acties in de zorg massaler

'De werkgevers laten ons geen andere keus. De acties rond de CAO Verpleeg- & Verzorgingshuizen en Thuiszorg moeten blijkbaar grootschaliger', aldus Eric Maas, landelijk bestuurder bij ABVAKABO FNV. Met de slogan 'Wij maken ons zorgen om de zorg' voert de vakbond actie. De acties hadden de eerste twee weken een informatief, publieksvriendelijk karakter. Ruim 10.000 werknemers bezochten de locale demonstratieve bijeenkomsten. De werkgevers gaven echter geen gehoor. Daarom volgen er grotere regionale acties en een landelijke actiedag op 9 december in Amsterdam.

Acties rond de grootste zorg-CAO van Nederland
De werkgevers van thuiszorginstellingen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen willen de huidige twee CAO's omvormen tot één algemene CAO Verpleeg- & Verzorgingshuizen en Thuiszorg. ABVAKABO FNV werkt daar graag aan mee, maar wil uiteraard dat de werknemers er niet op achteruit gaan. De huidige twee CAO's liepen formeel tot 1 juli 2003. Toen de werkgevers in oktober nog niet met concrete voorstellen kwamen, hebben de bonden een ultimatum gesteld. Hierin werden een aantal eisen gesteld, waarop de werkgevers nauwelijks zijn ingegaan. Na het verstrijken van het ultimatum op 3 november zijn de leden van ABVAKABO FNV in actie gekomen.

Grote regionale acties en een landelijke actiedag 'De derde actieweek is begonnen. De werkgevers hebben niets laten horen. Dus wordt het tijd om harder te roepen...', concludeert landelijk bestuurder Pim van Loon. Deze week organiseert ABVAKABO FNV de eerste grootschalige actie. Minimaal 1.000 werknemers leggen op donderdag 20 november massaal het werk neer om in de Hanzehof te Zutphen de actie bij te wonen. Een week later, op donderdag 27 november, volgt een grootschalige demonstratie in de stad Groningen, een regio met een bovengemiddelde actiebereidheid. Tijdens de Nationale Actiedag op 9 december in Amsterdam wordt een veelvoud van het eerder genoemde aantal verwacht..

In Nederland zijn ongeveer 150 thuiszorginstellingen en 1700 verpleeg- en vezorgingshuizen. In totaal werken in deze sector ongeveer 360.000 mensen.


---


---
ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de collectieve sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de WIW.

Wilt u meer weten over de acties in de zorg, kijk op www.abvakabo.nl/zorgenwelzijn of neem contact op met:

Pim van Loon (landelijk bestuurder) 06-51576922 Eric Maas (landelijk bestuurder) 06-51280644 Ubbo Dijk (voorlichter) 06-20956821


19 nov 03 08:55