Productschap Wijn

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 8, jaargang 2003

Door: René van Heusden

2003: Jaar van records en extremen Hoge temperaturen, vroege pluk, lage opbrengst, wisselende kwaliteit

De wijnoogst 2003 hield de gemoederen al bezig voordat die nog begonnen was. Uitzendbureaus hadden humoristische bedoelde radiospotjes waarin Nederlandse wijngaardeigenaars werden opgevoerd die plotseling plukkers nodig hadden. Kranten wisten half augustus reeds te melden dat er een superjaar in de maak was, nadat Haut-Brion op de recorddatum van de 13e zijn eerste sauvignon had binnengehaald. Uit pure noodzaak om geen zuren te verliezen, maar dat stond er nergens bij. Veel voorbarige ophef dus, zowel in media als in officiële persberichten, en dat alles vanwege die hete zomer. De hittegolf heeft 2003 in vrijwel heel Europa tot een uitzonderlijk oogstjaar gemaakt. Maar alle opwinding ten spijt, uitzonderlijke omstandigheden zijn allesbehalve een garantie voor uitzonderlijk goede wijnen. Een beetje extra suikervorming en natuurlijke zurenafbouw kan in cool climate wijngaarden van noordelijke landen als Nederland en België nooit kwaad, maar elders hebben veel wijngaarden het moeilijk gehad om de druiven een optimale rijping te kunnen geven. Paradoxaal genoeg was dat met name het geval bij wijngaarden met een goede drainage, normaliter toch een pré. Dit jaar waren juist zware, water absorberende bodems in het voordeel. Druivenstokken raakten door de hitte in verwarring en gestresst, met name jonge stokken zonder diepgaande wortels. De druiven rijpten weliswaar snel, maar ongelijkmatig. Krenten en onrijpe groene druifjes hingen soms vlak naast elkaar. Hoge suikerwaarden en dito tannines vanwege de dikke schillen vielen samen met dramatisch lage zuren. Los van plaatselijke bijzonderheden zijn er twee constanten aan te wijzen: de oogst 2003 was een heel vroege en een heel kleine. Dat laatste zou wel eens slecht nieuws kunnen betekenen voor rosédrinkers.

Frankrijk Het oogstjaar 2003 was in Frankrijk extreem warm, extreem vroeg en extreem klein. Het was het jaar van de canicule, maar ook nog van wat andere meteorologische problemen, zoals vorst en hagel. Champagne en in minder mate de Bourgogne kregen met beide te maken, Bordeaux alleen met hagel. Het meest spectaculaire slachtoffer was de Parijse wijngaard van Montmartre, die dit jaar helemaal geen wijn opleverde. Boosdoener was hier een zware hagelbui op 30 mei. Waar alles tegen zat, kreeg men te maken met de drie g's: gel, grêle en grillé. Kenmerkend voor alle regio's was de ongewoon vroege pluk als gevolg van de langdurige hittegolf, gemiddeld drie weken eerder dan normaal en vaak met gepaard gaand met een onbalans tussen alcoholische en fenolische rijpheid: veel suiker en veel tannine enrzijds, weinig zuren en aroma's anderzijds. De productie wordt geschat op 48 miljoen hectoliter, de laagste sinds het 'vorstjaar' 1991 en 15% onder het langjarig gemiddelde. Half juli ging men nog uit van 55 miljoen hectoliter!

Alsace De Elzas kende vroegste oogst sinds 1540! Dankzij het warme voorjaar vond de knopvorming al begin april plaats, zij het dat nachtvorst hiervan een deel teniet deed. Hoge temperaturen in mei en juni zorgden voor een ongewoon vroege bloei. Het verhaal is verder voorspelbaar: een snelle maar erg onregelmatige rijping, extreem vroege pluk en grote problemen met de zuurgraad, toch al niet het sterkste punt van de Elzassers. Bij wijze van hoge uitzondering mocht de most dit jaar worden aangezuurd om het gemis aan evenwicht ten opzichte van de suikers (en alcohol) te compenseren. De grote vraag is hoe veel producenten in staat zullen zijn om de juiste balans in hun wijnen aan te brengen. En hoe zal het met de restsuikers gaan aflopen? Het ontbreken van zuren heeft al serieuze gevolgen gehad voor de productie van crémant. De pluk van druiven daarvoor begon eind augustus, die voor de stille wijnen op 8 september en die voor de Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles op 15 september. Ongehoord vroeg. Door het ontbreken van edele rotting is er overigens maar heel weinig SGN gemaakt. Het volume van de hele oogst ligt ongeveer 20% lager dan in de voorgaande jaren.

Champagne De oogst 2003 heeft in de Champagne voor gemengde gevoelens gezorgd. Nachtvorst op 7 en 11 april en hagelbuien begin juni reduceerden de opbrengst tot de helft van het normale volume. De opbrengst was amper
1,5 miljoen hl tegen 2,5 miljoen in 2002 en een van de laagste van de afgelopen 50 jaar. Een en ander betekent dat men gebruik zal moeten maken van de - sinds enkele jaren verplichte - reserves. De pluk was extreem vroeg en verliep snel. Vrijwel iedereen was zodoende voor het eind van augustus klaar. Diverse grote huizen hebben al laten weten dat ze dit jaar geen millésimé champagne zullen uitbrengen, andere hebben nog geen definitieve beslissing genomen.

Loire Bijna ongelooflijk maar toch waar: in 2003 hoefde er in de Loire niet gechaptaliseerd te worden! Afgezien daarvan verliep de oogst niet geheel probleemloos. Vooral het meer landinwaarts gelegen gebied Touraine had onder de warmte te lijden, het wat meer westelijke Anjou veel minder. Een zegen was de neerslag van half augustus. De pluk begon aan het eind van die maand bij een uitstekende sanitaire staat van de druiven. Het ontbrak diezelfde druiven echter wel vaak aan zuren en aroma's. Vooral vroege rode rassen zoals de gamay hadden het erg lastig. De productie ligt gemiddeld 10% lager dan vorig jaar, met de aantekening dat een en ander sterk varieert per regio en per druivenras.

Bourgogne & Beaujolais Een combinatie van vorst, hagel en hitte heeft in de Bourgogne tot historisch lage opbrengsten van maar 25 hl/ha geleid en een oogstvolume dat gemiddeld een derde lager ligt dan normaal, met uitschieters tot wel 50%. De pluk begon was in de derde week van augustus overal in volle gang en leverde volstrekt atypische wijnen op, du jamais vu. Sommigen spreken in dit verband zelfs van 'monsters' met een onwaarschijnlijke concentratie en tegen de 15% alcohol naturel. Bepaalde Pinots roken al naar gebrande koffie zonder dat er nog maar een splinter hout in het spel was geweest. Wat het heikele punt is voor zowel rood als wit laat zich al raden: de zuren, c.q. het gebrek daaraan. Voor wit met enige levendigheid zijn relatief koele terroirs c.q. die met een oostelijke expositie dit jaar het meest interessant. De Beaujolais, altijd een van de vroegste gebieden, kende dit jaar een extreem vroege pluk. De gamay was hier goed voor wijnen die met gemak aan 14% alcohol komen. Ook hier dus de nodige volstrekt atypische wijnen waarin de zo kenmerkende fruitigheid af en toe ver te zoeken is.

Rhône & Povence In het Rhônedal was het in 2003 gruwelijk warm. Dat resulteerde in een oogst die 25% of meer achterbleef bij vorig jaar. In de Noord-Rhône is sprake van hoogst ongewone syrahwijnen. Ze zijn extreem rijk aan kleur, alcohol en tannine, maar hebben een erg lage zuurgraad. De uitdaging voor producenten was derhalve het vinden van de juiste balans. De most was dusdanig rijk aan suiker dat er een serieus risico op blokkering van de gisting bestond. Anderzijds was de zuurgraad zo laag dat aanzuren officieel werd toegestaan en op grote schaal is toegepast. Voor de viognier was de warmte te veel van het goede. De wijnen zijn alcoholisch uitgevallen en beschikken desondanks nog vaak over de nodige restsuiker. Côte-Rôtie leverde maar iets meer dan de helft van het normale volume, Condrieu slechts 40%. Een vergelijkbaar beeld doet zich voor in de Zuid-Rhône en Provence. Ook daar zijn krachtige, tanninerijke wijnen gemaakt die het nodige geduld zullen vragen. De kwaliteit over de hele linie is bepaald niet homogeen. Behalve geslaagde wijnen zijn er ook nogal wat met gebreken in de vorm van een teveel aan alcohol en een tekort aan zuren.

Languedoc & Roussillon Haut-Brion haalde dan wel de internationale pers met 13 augustus, daarvoor al werd er geplukt in de Languedoc! Een paar dagen later, op 16 en 17 augustus viel er regen. Een geschenk uit de hemel, zij het ongelijk verdeeld. De hoeveelheid varieerde van 10 tot 90 mm, met helemaal niet voor de Minervois. (De Zuid-Rhône en Provence kregen ook helemaal niets.) Tal van producenten plukten drie weken eerder dan normaal 'op zuren', maar zijn toch niet helemaal tevreden met het extract. Ook kregen ze nogal eens te maken met geblokkeerde gistingen.

Als gevolg van de ongelijke rijping kende de Languedoc dit jaar een opvallend lange pluk die zich uitstrekte over twee volle maanden. De opbrengst is dit jaar erg laag, evenals in het 'vorstjaar' 1998 : in de Aude -20 tot -35% (lokaal soms -70%), in de Hérault -12%. Alleen de Gard zit min of meer op hetzelfde niveau als in 2002. Maar ja, daar spoelde toen een heel deel van de oogst weg door regen. In de Roussillon ligt de opbrengst dit jaar zo'n 10% lager. Grote klappen vielen daar vooral in de appellation Maury, waar hagel voor een verlies van 50% zorgde. Daarentegen zijn er opmerkelijke zaken tegemoet te zien uit Banyuls. Warmte en droogte zijn daar immers heel normaal...

Sud-Ouest Lagere opbrengsten en hogere tanninewaarden dan normaal in de appellations van de Sud-Ouest, waar Gaillac en Cahors de grootste slachtoffers van de stress hydrique lijken te zijn geworden. In Cahors zijn de rendementen zelfs op minder dan 20 hl/ha uitgekomen. In Bergerac plukten de meeste producenten hun witte druiven zo vroeg mogelijk om zuren te behouden. Bij rood zal de productie van rood zo klein uitvallen dat nu al een tekort verwacht wordt voor rosé. Ook nog wat goed nieuws: de kleine oogst heeft in de Charente (Cognac) al gezorgd voor hogere druivenprijzen. Na jaren van crisis konden de telers die opsteker wel gebruiken.

Bordeaux Bordeaux lijkt het er verrassend (?) goed van afgebracht te hebben, vooral de wijngaarden in de vochtiger terroirs met kleibodems. Verrassend gelet op de omstandigheden die je eerder in de Sahara zou verwachten. Tussen begin april en augustus werden 40 dagen geregistreerd met een temperatuur van boven de 30° en 16 van boven de 35°. De vroege rijpheid werd trouwens al aangekondigd door het warme voorjaar en alleen nog maar bespoedigd door de zomerhitte. Op de linkeroever (Médoc en Graves) bereikte de relatief laat rijpende cabernet sauvignon een uitstekende rijpheid met kleur, acohol en concentratie. En, niet te vergeten, krachtige maar volledig rijpe tannines! Wel moet hierbij worden aangetekend dat sterk kiezelhoudende terroirs, zoals bijvoorbeeld die in Margaux, het zwaar te verduren kregen. De opbrengst bleef hier soms steken op een onwaarschijnlijk lage 25 hectoliter per hectare. De vroege merlot bleef in de regel iets achter bij de cabernet. In de Libournais ontwikkelden merlot en cabernet franc hoge suikerwaarden en dito tannines. Vooral op bodems met klei en kalk, die goed water vasthouden, zijn spectaculair rijke druiven geoogst. Resultaat: zeer krachtige wijnen met lage zuren. Droge witte Bordeaux, waarvoor de druiven al op de recorddatum van 13 augustus geoogst werden, is dit jaar volstrekt atypisch vanwege het ontbreken van zuren. Voor liquoreuze Bordeaux is sprake van een groot jaar dankzij een vroege, snelle en homogene vorming van pourriture noble. Bovendien lag het volume bij wijze van hoge uitzondering in Frankrijk ook nog eens hoger dan vorig jaar!

Italië Na de rampzalig slechte oogst van 2002 kon het in Italië in 2003 alleen maar beter gaan. En het is beter gegaan, ondanks totaal andere, maar al weer extreme omstandigheden. Net als vorig jaar was er sprake van een uitzonderlijke zomer, maar dan precies omgekeerd. Heel warm en droog in plaats van heel koel en nat. Zo droog en warm dat er een heus debat ontstond over de wenselijkheid van noodirrigatie! Door de droogte was de opbrengst weer laag: circa 45 miljoen hectoliter. Afgezien daarvan zijn de Italianen toch een stuk beter te spreken dan een jaar geleden. In het belangrijke noordelijke gewest Veneto begon de pluk anderhalve week eerder dan normaal: in de derde week van augustus voor wit en in tweede week van september voor rood. Valpolicella is hoger in alcohol en lager in zuren dan normaal, Bardolino en Soave idem dito. In alle gebieden verkeerde het fruit in een gezonde staat. Spuiten kon dit hele jaar lang tot een minimum beperkt blijven. In Südtirol (Alto Adige) is sprake van een verrassende kwaliteit voor zowel rood als wit. Gelet op de condities is met name wit verrassend geslaagd. Piemonte deed het goed tot zeer goed. Het was daar overigens wel kantje boord als gevolg van de maanden lang aanhoudende droogte. Net op tijd viel wat neerslag en werden de nachten koeler. De pluk was er niettemin de vroegste sinds 200 jaar! Minpuntje: er is maar weinig wijn. Midden-Italië oogstte ongeveer 15% minder dan vorig jaar. De kwaliteit lijkt dit echter ruimschoots te compenseren. In Toscane startte de pluk twee weken vroeger dan normaal. Op diverse toonaangevende bedrijven in Chianti Classico, begon de pluk van witte druiven en vroege blauwe rassen rond 25 augustus, die van de gezichtsbepalende sangiovese rond 15 september. Suikerwaarden lagen soms tegen de 14%. De enige bron van zorg is de balans en de houdbaarheid van de wijnen. De sagrantino in Umbrië, die relatief laat geoogst wordt, profiteerde van het koelere weer in september. Het zuiden deed het in 2003 verrassend goed. Niet in de laatste plaats dankzij ruime watervoorraden in de ondergrond vormde de hitte hier minder een uitdaging dan in het midden en noorden van het land. De enige uitzondering hierop was Sardinië. Zowel Campania, Puglia als Sicilië produceerden fruit van uitstekende kwaliteit en in de meeste gevallen meer dan in 2002.

Spanje Ondanks ook naar Spaanse maatstaven extreme warmte en droogte - en men is daar toch wel wat gewend - heeft Spanje een opmerkelijk goede oogst gehad, zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht. De opbrengst kwam uit op naar schatting 40 tot 42 miljoen hl, minder dan aanvankelijk verwacht maar per saldo ver boven het langjarig gemiddelde. Wel zijn er de nodige verschillen van regio tot regio. De beste resultaten zijn geboekt in hoog gelegen gebieden die niet te veel te lijden hadden onder de hitte. Goede voorbeelden hiervan zijn DO's in Aragon, zoals Somontano, Calatayud en Cariñena, en ook Navarra. Na de hittegolf viel er eind augustus en begin september op diverse plaatsen regen. Even welkom als gevaarlijk... Van de belangrijkste DO's was Jerez de eerste om met de pluk te beginnen, en wel in de derde week van augustus. Hoewel het oogstjaren als zodanig geen rol spelen voor sherry, is er sprake van een goede kwaliteit bij een wat lager volume dan normaal. Ook in Catalonië (Cava, Penedès) was men er vroeg bij, zij het dat de warmte daar met name bij de blauwe druiven voor nogal wat problemen zorgde. Bovendien kreeg men af te rekenen met felle hagel. Het volume ligt er daarom flink wat lager dan normaal. Een van de grote winnaars van dit jaar lijkt Ribera del Duero, waar de oogst medio september startte. De schade van hagel in juni en september bleek uiteindelijk gering. Het fruit was perfect rijp en kon onder ideale omstandigheden en in behoorlijk grote volumes binnegebracht worden. De Rioja kreeg daarentegen te maken met ongelijkmatige rijping van de druiven. Niettemin realiseerde het gebied een van de grootste oogsten uit zijn geschiedenis. De hoeveelheid zal uitkomen rond 3 miljoen hl, ruim het dubbele van 2002! Goede berichten komen uit La Mancha dat dit jaar duidelijk in de plus zit ten opzichte van 2002. In Galicië (met o.a. Rias Baixas) had de warmte het voordeel dat er minder gespoten hoefde te worden dan anders, maar de witte wijnen moeten het daar juist weer wel hebben van aroma's en zuren. Het dilemma van 2003...

Duitsland Duitsland kan beschouwd worden als een van de grote winnaars in 2003. Terwijl in een deel van Duitsland de oogst al helemaal binnen was, zou het begin daarvan in een ander deel nog twee weken op zich laten wachten. De warme zomer heeft hier over het algemeen voor minder problemen gezorgd dan in buurland Frankrijk, maar dat wil niet zeggen dat er geen 'uitdagingen' voor producenten waren. Een druif als riesling heeft niet zo snel een teveel aan suiker; de enige zorg was de zuurgraad. Bij wijze van hoge uitzondering was het daarom toegestaan om aan te zuren. Een unicum in Duitsland! Al even uitzonderlijk was de officiële permissie om in wijngaarden met jonge stokken irrigatie toe te passen. Enkel eind augustus viel er wat regen, maar dat was aan de late kant. Van groot belang was daarom het vroegtijdig uitdunnen van de trossen. Botrytiswijnen zijn dit jaar niet al te dik gezaaid als gevolg van de dikke schillen van de druiven, zij het dat er wel diverse spectaculair rijke Trockenbeerenauslesen geoogst zijn met een mostgewicht van boven de 300° Oechsle, wat neerkomt op ruim tweemaal het wettelijk vereiste minimum! Dat gebeurde o.a. in de Rheingau en aan de 'koele' Moezel. Tal van producenten in andere regio's haalden met gemak waarden boven 200°. In Baden is men unaniem van mening dat de spätburgunder dit jaar van grandioos hoge kwaliteit is. Op 18 september was alle fruit al binnen, in perfecte staat van rijping vanwege de koele nachten kort voor en tijdens de pluk. Een oogst waarover men het volgens sommigen over 30 jaar nog zal hebben! Het contrast met de aangrenzende en door grote problemen geplaagde Elzas is opvallend. Hetzelfde geldt voor de Pfalz, waar ook dit jaar weer grote (droge) Rieslings geoogst zijn. In de Rheingau is men tevreden maar niet overenthousiast. De riesling had er soms ruim een kwart meer suiker dan normaal, maar ook bijna net zo veel minder zuren. Sommigen maken daarom een vergelijking met de jaargang 1947. De opbrengst lag rond eenderde lager dan in 2002. De pluk begon in de Rheingau half september, zij het dat andere producenten liever wachtten tot begin oktober. Aan de Nahe heerst grote tevredenheid over 2003. De opbrengst ligt daar plaatslijk 25 tot 30% lager dan vorig jaar, maar de kwaliteit is exceptioneel. Relatief vroeg geplukte pinots hadden allemaal 100° Oechsle of meer. Riesling leverde zondermeer grootse wijnen op, van droog (o.a. in de topcategorie Grosses Gewächs) tot Trockebeerenauslese. Verder naar het noorden, aan de Moezel, begon de pluk van de riesling 'pas' in de tweede week van oktober. Mostgewichten van riesling zaten toen al tegen de 100° heen! Wat later kon in de beste percelen al ver over de 100 gemeten worden. Bovendien zijn hier onwaarschijnlijke rijke Beeren- en Trockenbeerenauslesen geoogst. Kortom: 2003 was in ook in Duitsland 'ausserordentlich'.

Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum