Unilever NV

09/12/03

Unilever positief over Nederlandse Corporate Governance Code

Rotterdam, 9 december.- Unilever heeft met veel waardering kennisgenomen van de definitieve versie van de Nederlandse Corporate Governance Code die vandaag door de Commissie Tabaksblat is gepresenteerd. In de finale versie van de Code is tegemoetgekomen aan een aantal belangrijke bezwaren die eerder door Unilever en andere belanghebbenden zijn geuit. De Code heeft daarmee aan kracht gewonnen, omdat hij beter aansluit bij internationale maatstaven. De definitieve versie van de Code is nog steeds gedetailleerd, maar meer op principes gebaseerd dan het eerdere concept. Unilever zal zich in belangrijke mate aan de Code kunnen conformeren.

"De Commissie Tabaksblat heeft met deze Code zeer belangrijk en hoogwaardig werk afgeleverd", aldus Antony Burgmans, bestuursvoorzitter van Unilever. "In de Code worden hoge eisen gesteld aan het bestuur van ondernemingen. Tegelijkertijd is de Commissie tegemoetgekomen aan een aantal belangrijke bezwaren die aan de concept-code waren verbonden. Ik aarzel niet deze Code een historisch document te noemen, dat voor het Nederlandse bedrijfsleven van groot belang zal blijken te zijn."

Nu de Code gereed is, is het van belang dat hij goed wordt onderhouden. Voorkomen dient te worden dat wijzigingen van de Code worden ingegeven door incidenten. Incidenten zijn schadelijk, maar het sturen daarop kan dat evenzeer zijn. Corporate governance is een zeer belangrijk onderwerp voor ondernemingen en investeerders. Visie en continuïteit zijn daarbij essentieel. In Nederland zou een nieuwe commissie kunnen worden benoemd, die tot taak krijgt de Code te evalueren, bijvoorbeeld eenmaal per drie jaar. Deze commissie dient een samenstelling te hebben vergelijkbaar met die van de Commissie Tabaksblat, waardoor het systeem van zelfregulering behouden blijft. Uitgebreide consultatie van alle belanghebbenden blijft essentieel.

Unilever zal zich in belangrijke mate kunnen conformeren aan de Code. Als grote multinationale onderneming met bovendien een duale structuur, zal Unilever op een aantal punten moeten afwijken van de in de Code neergelegde bepalingen. Zij heeft er het volste vertrouwen in dat zij in een voorkomend geval in staat zal zijn een bevredigende uitleg te verstrekken. Unilever zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van 12 mei 2004 nader ingaan op de wijze waarop zij de Code zal toepassen.