Ingezonden persbericht

Schoolbesturen kiezen voor schaalvergroting
en minder bemoeienis lokale overheid

Woerden, 9 december 2003 Een ruime meerderheid van de schoolbesturen in het openbaar primair onderwijs kiest voor schaalvergroting en bestuurlijke verzelfstandiging. Dat blijkt uit een onderzoek door de VOS/ABB onder schoolbesturen. Deze bestuurlijke verzelfstandiging staat garant voor een sterke vermindering van de bemoeienis van lokale overheden en een krachtige stimulans voor de verbetering van de kwaliteit in het openbaar primair onderwijs.

De voorgenomen bestuurlijke verzelfstandiging gaat in de meeste gevallen gepaard met bestuurlijke schaalvergroting. Hierdoor wordt de kwaliteit van het management van schoolbesturen, en daarmee van het onderwijs, aanzienlijk verbeterd. Door de bestuurlijke verzelfstandiging komt de focus meer te liggen op het professioneel besturen van de scholen en wordt politieke bemoeienis tot een minimum beperkt. Volgens Philip Geelkerken, directeur van de VOS/ABB, blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek dat de schoolbesturen kiezen voor een focus op de leerling, de leraar en daarmee voor de verbetering van de kwaliteit in het openbaar primair onderwijs. De schoolbesturen hebben geen behoefte aan de bemoeienissen van de lokale politiek.

Uit het onderzoek blijkt dat 73% van de schoolbesturen is gestart met bestuurlijke schaalvergroting en/of verandering van bestuursvorm. Een meerderheid van de schoolbesturen kiest voor een bestuursvorm als Stichting Openbaar Onderwijs.

Het aantal bestuursvormen Integraal Bestuur en de Bestuurscommissie vermindert met respectievelijk 22% en 13%. Veel kleine schoolbesturen, met één of twee scholen, kiezen voor schaalvergroting. Naar verwachting valt over enkele jaren 33% van de ruim 500.000 leerlingen in het openbaar primair onderwijs onder de bestuursvorm Stichting Openbaar Onderwijs. 31% van de leerlingen valt onder een Bestuurscommissie en 15% onder een Integraal Bestuur.

VOS/ABB

De VOS/ABB is de vereniging voor bestuur en management in het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs en één van de grootste werkgeversorganisaties in het onderwijs. De VOS/ABB behartigt de belangen van circa 2800 scholen met 800.000 leerlingen en neemt, als werkgeversorganisatie, namens 540 schoolbesturen deel aan de CAO-onderhandelingen voor primair en voortgezet onderwijs. De VOS/ABB ondersteunt haar leden met advies op alle terreinen in het primair en voortgezet onderwijs, zoals: arbeidsvoorwaarden, bestuurlijke organisatie, medezeggenschap, onderwijskundige en juridische zaken, financiën, ICT en huisvesting. Daarnaast adviseert VOS/ABB scholen bij de planning van voorzieningen.

Noot voor de redactie,