7x24. nl

Zelf boekhouden bespaart kleine bedrijven veel geld

Scepsis over Virtuele Accountant blijkt onterecht

AMSTERDAM, 20031209 -- Uit onderzoek door de BedrijvenBank blijken met name kleinere bedrijven te kunnen besparen op het uitbesteden van hun boekhouding. Als bedrijven zelf online de stukken invoeren en de boekhouding laten controleren door een Virtuele Accountant levert dat een aanzienlijke besparing op.



Veel ondernemers besteden uit gewoonte hun boekhouding uit aan een accountant. Uit het onderzoek van de BedrijvenBank blijkt dat bedrijven van 0 tot 9 werknemers hiervoor jaarlijks 4.500 tot 9.000 euro kwijt zijn. Als deze bedrijven hun stukken online invoeren en laten controleren door een Virtuele Accountant besparen zij 3.800 tot 8.300 euro per jaar, afgezien van een extra investering in tijd.


Actualiteit van de cijfers belangrijk voor ondernemers
Daarnaast blijken veel ondernemers het feit dat zij 7x24 uur actuele cijfers hebben een belangrijk voordeel te vinden van online boekhouden. Van een echte accountant krijgt men meestal pas na afloop van het jaar cijfers en daar kan men niets meer mij. Bij het zelf online boekhouden raken ondernemers betrokken bij hun boekhouding, en betrokken ondernemers blijken in de praktijk betere ondernemers.


Bedrijven met 10 of meer werknemers blijken nog grotere besparingen te boeken met online boekhouden.


Vooraf bleken nogal wat ondernemers hun twijfels te hebben over de kwaliteit en mogelijkheden van een Virtuele Accountant. Achteraf constateert men dat er door de Virtuele Accountant zaken werden gevonden die de echte accountant nooit had opgemerkt.


Helemaal geen accountant nodig?

Omdat bij online boekhouden alle stukken zelf worden ingevoerd en alles online kan worden gecontroleerd door de Virtuele Accountant vragen veel ondernemers zich af of zij dan helemaal geen accountant nodig hebben. Dat is echter niet het geval. Voor het doen van de jaarlijkse aangifte blijft men aangewezen op een deskundige. Dat kan een accountant, een administrateur of een belastingadviseur zijn. Maar deze kan met de output van de Virtuele Accountant meestel binnen enkele uren de aangifte in orde maken.