Openbare Bibliotheek Oss

9 december 2003

Sterrenbeelden en tekeningen in gouache van Ingrid Friesen in hobbyvitrine Bibliotheek Oss

Tot en met zaterdag 3 januari 2004 zijn er in de hobbyvitrine van de Bibliotheek Oss sterrenbeelden en tekeningen op doosjes in gouache techniek te zien, gemaakt door Ingrid Friesen uit Oss. De hobbyvitrine is te vinden op de begane grond.

Ingrid Friesen
Ingrid Friesen tekent al vanaf het moment dat zij een potlood kan vast houden. Nadat zij de kunstacademie heeft gevolgd, is zij als freelance illustrator begonnen. In 2002 verscheen haar eerste prentenboek met de titel "Het mannetje in mijn hoofd" en zij geniet van het feit dat ze van haar hobby haar beroep heeft weten te maken.

Gouache
Gouache is waterverf waaraan een dekkend wit, meestal zinkwit, lithopoon of titaanwit, is toegevoegd. De verf geeft na droging een mat oppervlak en dient slechts dun te worden aangebracht, omdat zij bij dikke lagen afschilfert. Deze techniek werd reeds door de oude Egyptenaren en Perzen en door de middeleeuwse miniatuurschilders toegepast. In de 18e eeuw werd de gouache vooral in Frankrijk weer populair; ook in de 20ste eeuw was er een sterke opleving van deze techniek, onder meer in combinatie met de aquareltechniek.