Gemeente Roosendaal


Openbare besluitenlijst 09 december '03


Fusie verzekeringsmaatschappijen FOG en AOG

Op 15 december 2003 worden te Ede bijzondere ledenvergaderingen gehouden van de Frauderisico-Onderlinge van Gemeenten (FOG) en de Aansprakelijkheids-Onderlinge van Gemeenten (AOG). De aanleiding voor deze vergaderingen is de fusie van beide verzekeringmaatschappijen. De gemeente Roosendaal heeft bij beide verzekeringsmaatschappijen een verzekering lopen. Voor de AOG is deze fusie zeer belangrijk omdat haar financiële positie momenteel dusdanig is dat zij niet kunnen voldoen aan de Wettelijke Europese solvabiliteitseisen. Door een fusie aan de gaan met de FOG die ruim voldoet aan deze eisen zou dit probleem zijn opgelost en zou het voortbestaan van de AOG zijn gewaarborgd. Omdat er op het gebied van de aansprakelijkheidsverzekering buiten de AOG nog maar één andere maatschappij is die aansprakelijkheidsverzekering in haar portefeuille heeft is er noodzaak dat de AOG blijft voortbestaan. Mede om deze reden hebben burgemeester en wethouders besloten om met deze fusie in te stemmen.

Betaald parkeren op koopzondagen, koopavonden en erkende feestdagen in 2004.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op grond van de Verordening parkeerbelastingen de koopzondagen en koopavonden in 2004 aangewezen waarop het regime betaald parkeren van kracht is.

Dit betreft de navolgende data:

Koopzondagen
van 12.00 tot 17.00 uur: 7 maart 2004; 4 juli 2004; 12 september 2004, 28 november 2004, 12 december 2004 en 19 december 2004;

Koopavonden
van 18.30 - 21.00 uur: woensdag 1 december 2004, donderdag 2 december 2004 en donderdag 23 december.

Voorafgaand aan iedere koopzondag en koopavond zal via Stadserf 1 worden aangekondigd of het betaald parkeren van kracht is.

Op grond van hetzelfde artikel uit deze Verordening is het mogelijk om te bepalen dat op met name erkende feestdagen geen parkeerbelasting (parkeergeld) behoeft te worden betaald.

Het college heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt door de volgende erkende feestdagen aan te wijzen waarop dus geen parkeergeld hoeft te worden betaald.

Deze feestdagen zijn:

Donderdag 1 januari 2004 (nieuwjaarsdag);

Vrijdag 9 april 2004 van 18.30 tot 21.00 uur (Goede Vrijdag);

Maandag 12 april 2004 (2e Paasdag);

Vrijdag 30 april 2004 (Koninginnedag)

Donderdag 20 mei 2004 (Hemelvaartsdag);

Maandag 31 mei 2004 (2e Pinksterdag);

Zaterdag 25 december 2004 (1e Kerstdag).

Vestiging voorkeursrecht in deelgebied F plan Borchwerf II.

In het kader van de verdere ontwikkeling van het toekomstige bedrijventerrein Borchwerf II is door de gemeente op de percelen in deelgebied F een gemeentelijk voorkeursrecht in het kader van de Wvg gevestigd.

Daarmee wordt voorkomen, dat eigenaren van de aangewezen objecten hun eigendommen aan derden kunnen vervreemden zonder eerst de gemeente de gelegenheid te bieden die eigendommen aan te kopen.

In verband met de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan vanaf 8 december 2003 dient het voorkeursrecht opnieuw te worden bestendigd middels vaststelling van een nieuw collegebesluit.

Het college heeft hiertoe besloten, waarmee het voorkeursrecht voor een termijn van minimaal 5 maanden is verlengd.

Verzoek van gymnastiekvereniging ANIMO om een tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van het pand Westelijke Havendijk 15E
voor sportdoeleinden.

Het college heeft ingestemd met het verzoek van gymnastiekvereniging Animo om een tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het pand West-Havendijk 15E voor de duur van drie jaar.

De vrijstellingsprocedure wordt opgestart door de aanvraag van ANIMO gedurende twee weken ter inzage te leggen.

Op dit moment maakt ANIMO gebruik van een sportzaal van het Da Vinci College, waarvoor een huurovereenkomst is afgesloten. Deze huurovereenkomst staat thans evenwel ter discussie en de kans bestaat dat de continuïteit van de trainingen in gevaar komt wanneer deze huurovereenkomst wordt opgezegd. Daarnaast zorgt de huidige locatie voor een aantal praktische problemen.

De gemeente beoogt om binnen 3 jaar, op de locatie Leysdream of een andere locatie, onderwijsvoorzieningen met een sporthallencomplex te realiseren. Wanneer dit wordt gerealiseerd, krijgt ANIMO de mogelijkheid om gebruik te maken van de aanwezige voorzieningen. De vereniging heeft hierbij aangegeven voor zover mogelijk gebruik te willen maken van een dergelijke locatie. In het licht van deze ontwikkelingen heeft ANIMO het verzoek ingediend om tijdelijk gebruik te maken van het pand aan de Westelijke Havendijk 15E .

Vaststelling rapport "Beeldkwaliteitskader op hoofdlijnen als basis voor het welstandsbeleid".

Op 26 november 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de bestuursopdracht om te komen tot een welstandsnota voor de gemeente Roosendaal. Als gevolg van nieuwe Woningwet dient de gemeente vóór 1 juli 2004 een welstandsnota te hebben vastgesteld. In de op te stellen welstandsnota worden door de gemeenteraad zo concreet mogelijk welstandscriteria vastgelegd.

Als eerste onderdeel van deze nota is het beeldkwaliteitskader gereed. Deze rapportage dient als een basisdocument voor de verdere uitwerking van de echte welstandsnota, die begin volgend jaar in procedure gaat (inspraak), waarna vaststelling volgt vóór 1 juli 2004 door de gemeenteraad. Het betreft dus uitdrukkelijk een tussenproduct. In het beeldkwaliteitskader zijn onder andere een beleidsanalyse alsmede een ruimtelijke analyse opgenomen, die vervolgens zijn uitgewerkt in een visie op hoofdlijnen.

Er zijn vier welstandsniveaus te onderscheiden: zeer waardevolle gebieden, bijzondere welstandsgebieden, reguliere welstandsgebieden en welstandsvrije gebieden. In het Beeldkwaliteitskader op hoofdlijnen worden voornoemde welstandsniveaus al toegepast voor diverse gebieden. Er worden geen welstandsvrije gebieden voorgesteld.

Bij de totstandkoming van de welstandsnota is naast een ambtelijke projectgroep ook een klankbordgroep betrokken, waarin vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld zijn betrokken, die met de materie van doen hebben: architecten, welstandsleden van de huidige welstandscommissie, de Vac, Stichting Beeld en de ZLTO. Het rapport zal ter kennisname aan de commissie Ruimte worden aageboden.

Finale besluitvorming gemeenschappelijke regeling KCV.

De afgelopen jaren heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen de West-Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant over de inhoud en besluitvormingsprocedure met betrekking tot een nieuwe gemeenschappelijke regeling "Beheer en Ontwikkeling Kleinschalig Collectief Vervoer West-Brabant".

Op 25 maart 2003 besloot het college, onder de voorwaarde dat de gemeenteraad akkoord ging, tot het aangaan van deze nieuwe gemeenschappelijke regeling.

Op 22 mei 2003 besloot de raad een verklaring van geen bezwaar af te geven zoals bedoeld in artikel 51, lid 2 van de Wet gemeenschappelijke regelingen met betrekking tot het aangaan van de nieuwe gemeenschappelijke regeling. Vervolgens is de goedkeuringsprocedure gestart.

Onlangs is daarbij gebleken dat de Provincie toch een finaal en onvoorwaardelijk besluit van het college wenst alvorens de Provincie tot goedkeuring en inschrijving van de nieuwe regeling zal overgaan. Het college heeft dit onvoorwaardelijke besluit nu genomen.