Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dorcas houdt succesvolle achtste Nationale Voedselactie

ANDIJK - De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland kan dit jaar rond de 46.000 voedselpakketten naar Oost-Europa versturen. Dat is de opbrengst van de achtste Nationale Voedselactie, die in de week van 2 tot en met 9 november werd gehouden. Het streven was de 43.000 pakketten van vorig jaar te overtreffen. We zijn blij dat mensen ruimhartig hebben gegeven, ondanks berichtgeving in de media over bezuinigingen . Daarnaast worden er deze maand nog op diverse plaatsen lokale inzamelingsacties gehouden. Zowel de betrokken vrijwilligers als het winkelende publiek typeren de actie als concreet en tastbaar .

Tegelijkertijd zijn zo n 8.000 rugzakken gevuld met schriften, pennen en ander schoolmateriaal, verzameld tijdens de rugzakactie Kids4kids, eveneens bestemd voor kinderen in Oost-Europa en zuidelijk Afrika.

Konvooi

Dinsdagmorgen 9 december vertrekken twintig vrachtwagens met in totaal ongeveer 20.000 voedselpakketten vanuit Enkhuizen naar Oost-Europa. Hiermee wordt de eerste helft van de opbrengst in één keer vervoerd, zodat de helft van het ingezamelde voedsel de ontvangers in Oost-Europa voor de kerstda­gen bereikt. Gezamenlijk leggen deze konvooi-trucks ruim 78.000 kilometer af. Naast de pakketten behoren kleding en dekens tot de standaardlading van de vrachtwagens.

Ontvangers

Het voedsel gaat naar de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Roemenië, Rus­land, Kosovo, Bosnië, Oekraïne en Noord-Ossetië, waarbij Dorcas samen met de lokale partners de distributie verzorgt. Omdat de lokale partners bij de mensen thuis komen en een administratie bijhouden, is Dorcas ervan verzekerd dat de hulp daar terecht komt waar deze hard nodig is.

Zinvol

De kloof tussen arm en rijk wordt in Oost-Europa steeds groter. Een deel van de bevolking profiteert niet van de groeiende welvaart en leeft onder de armoedegrens. De prijzen van levensmiddelen naderen in Oost-Europa steeds meer het Europees prijsniveau. Vaak moeten bejaarden, weduwen of werkelozen rondkomen van een mager pensioen of uitkering. Bijstand van regeringswege is over het algemeen volstrekt ontoereikend of wordt niet uitbetaald. Voor deze groep is het financieel niet of nauwelijks mogelijk om in lokale supermarkten boodschappen te kopen. Door het uitdelen van voedselpakketten wil Dorcas deze mensen in de winterperiode helpen. Ze ervaren het pakket als een bemoediging en stellen het zeer op prijs dat mensen in Nederland op deze manier laten weten dat ze niet vergeten worden.

Douane

De Nationale Voedselactie is gebaseerd op de rechtstreekse vraag uit Oost-Europa om hulpgoederen in te zamelen en te versturen volgens de regels die daarvoor gelden. Juist deze buitenlandse vraag om hulpgoederen maakt het Dorcas mogelijk de benodigde formaliteiten in orde te maken en een probleemloze invoer en distributie te waarborgen.

Giften voor de distributiekosten zijn van harte welkom en kunnen worden overgemaakt op giro 222 van Dorcas Hulp Nederland, o.v.v. Nationale Voedselactie 2003.