Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda december 2003

De functie van Spaanse spreekwoorden


Promotie Spaanse taalkunde


dinsdag 9 december 11.00 uur

Het proefschrift van Zuluaga Gomez biedt een analyse van onder meer spreekwoorden en gezegdes. De structuur, de betekenis en het gebruik van Spaanstalige gezegdes beschrijft hij systematisch aan de hand van voorbeelden uit Colombiaanse kranten en uit het werk van Colombiaanse schrijvers zoals Gabriel García Márquez. Zuluaga Gomez besteedt met name aandacht aan metalinguïstische uitdrukkingen: uitdrukkingen waarin de taal en het taalgebruik zelf aan de orde worden gesteld, zoals in de Nederlandse uitdrukking Maak dat je grootje wijs . Spreekwoorden worden vaak gezien als uitspraken die een algemeenheid uitdrukken of een evaluatie inhouden, zonder dat men daarbij oog heeft voor hun functies in de conversatie. Zuluaga Gomez bracht hun toegevoegde waarde over het voetlicht: ze kunnen een sfeer van vertrouwen scheppen, maar ook iemand op een beleefde manier op afstand houden.

F.O. Zuluaga Gomez: Análisis pragmalingüístico de las unidades fraseológicas fijas en español con atención especial a los refranes. Promotor is prof. dr. P.C. Hengeveld.

Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.