Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda december 2003

Opkomst van een kloostergemeenschap


Promotie Geschiedenis


dinsdag 9 december 12.00 uur

Vanaf zijn stichting in 744 tot aan het midden van de negende eeuw groeide het klooster Fulda (Duitsland) uit van een kleine religieuze gemeenschap van monniken tot een machtige rijksabdij, die nauw verbonden was met het hof van de Karolingische vorsten, met bezittingen van Friesland tot Italië. Janneke Raaijmakers onderzocht hoe de kloostergemeenschap van Fulda desondanks heeft geprobeerd voor continuïteit en samenhang te zorgen. Uit de vele conflicten die de kloostergemeenschap hebben geteisterd, blijkt dat dit geen gemakkelijke opgave is geweest. Veel abten werden afgezet, traden zelf voortijdig af of leefden jaren in ballingschap. Raaijmakers laat zien hoe de monniken probeerden het voortbestaan van de soms hevig verdeelde gemeenschap te waarborgen en haar samenhang te versterken met behulp van teksten, architectuur en liturgie, waarbij ze telkens teruggrepen op het verleden.

Mw. J.E. Raaijmakers: Sacred time, sacred space. History and identity at the monastery of Fulda (744-856). Promotoren zijn prof. dr. P.H.D. Leupen en prof. dr. M.B. de Jong (UU).

Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.