Technische Universiteit Delft

Windenergie
9 december 2003 | 10.30 uur
hr. J.G. Slootweg | elektrotechnisch ingenieur.

Promotor | Prof.ir. W.L. Kling (fac EWI)

Wind Power: Modelling and Impact on Power System Dynamics
Windenergie wordt, in het bijzonder voor Nederland, beschouwd als een veelbelovende optie om elektriciteit meer duurzaam op te wekken. Er zijn echter twee fundamentele verschillen tussen windturbines enerzijds en conventionele middelen voor elektriciteitsopwekking, zoals gas- en kolengestookte eenheden of nucleaire eenheden anderzijds. Ten eerste is het door windturbines opgewekte elektrisch vermogen slechts in beperkte mate stuurbaar. Ten tweede worden in windturbines afwijkende typen generatoren gebruikt om de aan de wind onttrokken energie om te zetten in elektriciteit. Als gevolg van deze verschillen beinvloeden windturbines het gedrag van elektriciteitsvoorzieningsystemen. In dit onderzoek is de invloed van wind turbines op een facet van het gedrag van elektriciteitsvoorzieningsystemen, namelijk de korte termijn stabiliteit, onderzocht. Hiertoe zijn allereerst simulatiemodellen van windturbines ontwikkeld. Deze zijn vervolgens toegepast om de invloed op de korte termijn stabiliteit te onderzoeken, waarbij gebruik is gemaakt van testsystemen uit de internationale wetenschappelijke literatuur en van een vereenvoudigd model van het Nederlandse elektriciteitsnet.
Uit de simulatieresultaten kon worden geconcludeerd, dat er vanuit het gezichtspunt van de korte termijn stabiliteit geen principiele belemmeringen zijn voor een grote bijdrage van windenergie in de elektriciteitsopwekking. Wel dient het ontwerp van bepaalde typen windturbines op een aantal punten te worden aangepast. Tevens moet worden benadrukt dat niet alleen de korte termijn stabiliteit de bijdrage van windenergie in de
elektriciteitsopwekking kan beperken. Daarnaast is een groot aantal andere factoren van belang. Deze dienen eveneens grondig te worden onderzocht alvorens algemene conclusies over de mogelijke bijdrage van windenergie in de elektriciteitsopwekking kunnen worden getrokken.

Voor verder lezen:

* Wind turbine operation in electric power systems advanced modeling by Z. Lubosny, 2003

* Small wind systems for rural energy services by Smail Khennas, Simon Dunnett and Hugh Piggot, 2003

* Wind power in view energy landscapes in a crowded world ed. by Martin J. Pasqualetti, Paul Gipe, 2002