Gemeente Maassluis

Persberichten


1-12-2003

Burgemeester Karssen en wethouder Keijzer vragen om uw handtekening

Op dinsdag 9 december zullen burgemeester Karssen en wethouder Keijzer van 19.00 tot 20.00 uur, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, in de hal van het stadhuis aanwezig zijn om de bezoekers te bewegen een petitielijst te ondertekenen voor Amnesty International.

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Rechten van de mens. Ter gelegenheid van deze dag voert Amnesty International in heel Nederland actie en vraagt hiermee aandacht voor mensenrechtenactivisten die steun en bescherming nodig hebben.

Mensenrechtenactivisten brengen de idealen van de Universele Verklaring in de praktijk. Zij werken in de frontlinie, tegen onrecht, discriminatie, achterstelling en armoede. Sommigen van hen zijn wereldberoemd zoals Nelson Mandela en de Dalai Lama. Vele duizenden anderen doen hun werk in de anonimiteit. Amnesty wil deze mensen steunen.

De Verenigde Naties hebben in 1998 een speciaal verdrag over mensenrechten-verdedigers gesloten. Dit verdrag betekent dat mensenrechtenactivisten niet bedreigd mogen worden. Met de handtekeningenactie roept Amnesty in feite de regeringen op om zich aan dit verdrag te houden.
De lijsten met handtekeningen worden door Amnesty aangeboden aan regeringen van de Filippijnen, Indonesië, Congo, Zimbabwe, Wit Rusland, Turkije, Algerije, Colombia, Guatamala, Israël en Bezette Gebieden.

Wie niet in de gelegenheid is om op 9 december naar het stadhuis te komen en toch zijn of haar handtekening wil plaatsen kan hiervoor tijdens kantooruren terecht in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis en tijdens de openingstijden van de bibliotheek aan de Uiverlaan.