Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht

Rotterdam, 1 december 2003

Debat in Zaal de Unie
Spreiding, sociaal investeren of zero tolerance?

Botsende visies op probleemwijken

Debat in Zaal de Unie

Dinsdag 9 december, 20.00 uur

Panel: Dominic Schrijer, PvdA bestuurder Deelgemeente Charlois Rotterdam, Ton Huiskens, winnaar Jantje Beton Prijs 2003, Harm van den Born, CDA-gemeenteraadslid Rotterdam, Barry Madlener, Leefbaar Rotterdam-gemeenteraadslid Rotterdam

Column: Carrie

Gespreksleider: Shervin Nekuee

Voor wetenschappers en beleidsmakers lijkt het in september door Dominic Schrijer aangekaarte debat over spreidingsbeleid als antwoord op leefbaarheidproblemen bijna passé. Slechts weinigen ondersteunen de stelling dat dit een haalbare, wenselijke of effectieve vorm van beleid is. Maar er zijn diverse politici die met vergelijkbare voorstellen komen, en het spreidingsidee lijkt te leven onder de Nederlandse burgers. Het college van B&W van Rotterdam, de stad waar de discussie over de aanpak van probleemwijken het felst wordt gevoerd, heeft inmiddels een nota gepresenteerd waarin onorthodoxe maatregelen worden voorgesteld om de leefbaarheid in wijken met veel kansarmen te bevorderen.

De Thermometer organiseert, op dinsdagavond 9 december, een debat over oplossingen in probleemwijken. De panelleden, die allen nauw bij de thema s betrokken zijn, discussiëren over de volgende stellingen:
* Spreiden kansarmen is toch een goede oplossing
* Buurten gaan, op de eerste plaats, vooruit door sociaal investeren
* Op buurtniveau is zero tolerance een belangrijke oplossing, waarmee politie, gemeente en woningbouwstichtingen criminaliteit, asociaal gedrag, overbewoning en andere vormen van overlast voor de buurt kunnen aanpakken Het panel wordt ook gevraagd op de voorstellen van B&W van Rotterdam te reageren.

Ook buurtbewoners en mensen uit het publiek zullen hun mening geven en meepraten over wat stad en buurt nodig hebben.

Columnist Carrie verzorgt met een gesproken column de aftrap van het debat.

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën. Zie: www.dethermometer.nl.

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam

Toegang: gratis

Reserveren: 010- 433 35 34 of via de website www.rks.nl

Informatie: RKS Shervin Nekuee (010) 433 58 33 of LBR Jeroen Visser (010) 201 02 01.

Zie ook: www.dethermometer.nl