DIERENBESCHERMING

Protesthandtekeningen tegen veetransport voor Veerman

PERSUITNODIGING

100.000 protesthandtekeningen tegen veetransport voor minister veerman

Geachte redactie,

Algemeen-directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming biedt morgen, dinsdag 9 december om 11.00 uur 100.000 protesthandtekeningen tegen veetransport aan aan minister Veerman van Landbouw. Locatie: binnenplaats ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg73, Den Haag. Tien Jeugdleden van de Dierenbescherming 'Kids for Animals' rijden voorzien van protestborden en dierenmaskers en onder het scanderen van de leus 'veetransport moet kort' rond 11.00 de binnenplaats van het ministerie op. Daar houdt Wijnand van de Giessen een korte toespraak, gevolgd door een reactie van minister Veerman.

Onder embargo tot dinsdag 9 december 11.00 uur volgt hier de toespraak van Wijnand van de Giessen:

Geachte Minister Veerman,

Als directeur van de Dierenbescherming mag ik mij vandaag tot u richten namens 100.000 Nederlanders die een handtekening hebben gezet tégen lange-afstandstransporten van vee en vóór korter en beter veetransport.

Jaarlijks worden er miljoenen dieren in vrachtwagens kris-kras door Europa vervoerd. Die dieren - met name varkens, schapen, runderen en paarden - zijn niet gewend aan transport. Het in- en uitladen en het rijden is dan ook een bron van angst en stress voor ze. Als de vrachtwagenchauffeur dan ook nog roekeloos rijdt en onderweg niet stopt om de dieren rust, eten en drinken te geven, dan wordt zo'n lange rit een regelrechte lijdensweg.

De dieren komen dan stijf van de stress, vol blauwe plekken en verwondingen en uitgeput aan, meestal in een Zuid-Europees land. Niet zelden sterven er zelfs dieren onderweg. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft dat bij herhaling in het buitenland vastgesteld.

Volgens de Dierenbescherming is het gesleep met dieren over duizenden kilometers absoluut onnodig. De dieren kunnen geslacht worden in een slachthuis in de buurt van de boerderij waar ze zijn opgegroeid. Vervolgens kan het vlees in koelwagens naar alle uithoeken van Europa vervoerd worden. Zo kan veel dierenleed voorkomen worden. Vandaar onze inzet voor een maximum reisduur voor dieren van acht uur oftewel 500 kilometer.

Daar waar dieren toch over langere afstanden vervoerd worden, moeten de omstandigheden drastisch verbeterd worden. Zo moet de ruimte per dier in de veewagen groter worden, zodat de dieren niet op elkaar gepropt hoeven te staan. En er moet goede apparatuur zijn om de temperatuur in de dierverblijven te regelen. Wij weten dat u zich namens Nederland in Europa wilt inzetten voor beperking van de reisduur en verbetering van de omstandigheden waaronder de dieren vervoerd worden. Wij wensen u daarbij veel sterkte en succes toe. Wij vertrouwen erop dat u deze petitie, ondertekend door maar liefst 100.000 mensen, zult ervaren als een omvangrijke steun in de rug!

Ik dank u wel!

(einde bericht)