BETER

Onderzoek: alleen nog maar perfecte kinderen gewenst

De helft van de Nederlandse vrouwen is van mening dat de ontwikkelingen rond zwangerschapstesten er toe leiden dat alleen nog maar perfecte kinderen gewenst zijn. Het tijdschrift BETER onderzocht de beleving van vrouwen en mannen rond zwangerschapstesten. Zestig procent van de vrouwen onderschrijft bovendien de stelling dat het een slechte zaak is dat we steeds meer in termen van geld denken en niet meer naar de mens en het leven zelf kijken.

Vrouwen en mannen zitten niet op één lijn als het gaat om de beleving rond zwangerschapstesten. De stelling dat we steeds meer in termen van geld gaan denken, mag dan onderschreven worden door zestig procent van de vrouwen, bij mannen blijft het percentage steken op veertig. Mocht een zwangerschapsonderzoek aantonen dat de baby een erfelijke aandoening heeft, hebben mannen en vrouwen wat te bespreken met elkaar. Uit het onderzoek van BETER blijkt dat ruim vijfentwintig procent van de mannen voor afbreking van de zwangerschap is, tegen nog geen twintig procent van de vrouwen.

Oneens met staatssecretaris Ross
Vrouwen besluiten dus minder snel tot het afbreken van de zwangerschap. Daarentegen vinden ze vaker dan mannen dat ze wel het recht hebben dat te doen. De stelling 'Ouders moeten het recht hebben om de zwangerschap af te breken als ze denken dat ze het leven met een gehandicapt kind niet aan kunnen', wordt door 52 procent van alle vrouwen onderschreven, tegen 45 procent van de mannen. Zes procent van vrouwelijk Nederland vindt dat ouders dat recht ook hebben bij een kleinere beperking als een hazenlip.
Het BETER-onderzoek maakt duidelijk dat het recht op informatie erg belangrijk wordt gevonden. Het kabinet besloot onlangs zwangerschapstesten, tegen het advies van de Gezondheidsraad in, niet aan alle zwangere vrouwen aan te bieden maar vast te houden aan de leeftijdsgrens van 35 jaar. Zestig procent van alle Nederlanders is het hier niet mee eens en pleit voor het schrappen van de leeftijdsgrens.

Vrouwen haken massaal af
Tijdens de zwangerschap kan ook onderzocht worden of een kind een erfelijke aanleg heeft om op latere leeftijd borstkanker of de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. 'Bij dit onderzoek haken vrouwen massaal af,' schrijft BETER. Nog geen derde deel van de vrouwen omschrijft dit als 'een goede ontwikkeling' (mannen: 43%).


---