Partij van de Arbeid



Den Haag, 9 december 2003



Vragen van de leden Depla, Kruijsen en Van Dam (PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en de minister van Economische Zaken



* Bent u op de hoogte van het voornemen van woningbouwcorporatie Portaal om glasvezelkabel voor ¤50,- per maand aan huurders aan te bieden?


* Vindt u het acceptabel dat toekomstige huurders - die in een huis gaan wonen dat al is aangesloten - gedwongen worden om deze dienst af te nemen van de corporatie?


* Bent u ervan op de hoogte dat woningbouwcorporatie Portaal de reserveringen voor aanpassingen aan woningen voor gehandicapten en ouderen in wil zetten om het glasvezelnetwerk te realiseren? Zo ja, wat is uw mening hierover?


* Vindt u dat de gedwongen afname van een telecommunicatiedienst past binnen de doelstellingen van de recent door de Tweede Kamer aangenomen Telecommunicatiewet, die uitgaat van eerlijke marktwerking met maximale concurrentie? Zo nee, op welke wijze kan tegen deze handelswijze van Portaal worden opgetreden?


* Vindt u dat de kosten/baten en meerwaarde van glasvezelkabel zich al zo heeft bewezen dat het rechtvaardig is om deze technologie dwingend voor te schrijven aan huurders?



O.a. De Volkskrant 24 november '03 "Woningbouwcorporatie moet meer doen dan huur innen"


Cobouw 25 november '03 "Glasvezelplan corporatie mist financiering"