Partij van de Arbeid



Den Haag, 9 december 2003



Vragen van de leden Kruijsen, Depla en Verbeet (PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu



* Bent u bereid om het voor woningcorporaties te vereenvoudigen door samen met zorgaanbieders seniorenwoningen voor het lagere huursegment te realiseren en daarmee invulling te geven aan het scheiden van wonen en zorg?


* Bent u bekend met het project Veldhof in Leidsche Rijn, waarbij de lokale woningcorporatie (Portaal) samen met de lokale zorgaanbieder (Rijnhoven) seniorenwoningen voor het lagere huursegment heeft gerealiseerd?


* Is het u bekend dat deze woningen ieder een eigen opgang hebben? Wist u dat om de appartementen betaalbaar te houden én tegelijkertijd een ruime badkamer te hebben zodat de bewoners van deze verpleegappartementen geholpen kunnen worden bij het baden en wassen (conform de richtlijnen voor extramurale zorg), nu per twee appartementen één gedeelde badkamer is gerealiseerd?


* I s het u bekend dat de bewoners van deze woningen vanwege de gedeelde badkamer niet voor huursubsidie in aanmerking komen, waardoor de woningen niet meer te verhuren zijn binnen het lage huursegment? Deelt u de mening van de vragenstellers dat de corporatie Portaal en de zorginstelling gestraft worden voor hun goede gedrag om betaalbare seniorenwoningen te realiseren?


* Is het u bekend dat hierdoor leegstand dreigt voor deze woningen en dat de zorgaanbieder dreigt om niet verder mee te werken aan dit project, waardoor er van goede zorg voor ouderen in Leidsche Rijn niets meer terechtkomt?


* Als het antwoord op vraag 1 "ja" is, wat gaat u er dan aan doen en kunnen betrokken partijen dit snel vernemen, zodat de woningen snel met voldoende garantie op zorg in het goedkope huursegment verhuurd kunnen worden?


* Zo nee, hoe zorgt u er dan voor dat deze woningen wel geschikt blijven voor het bedoelde lagere huursegment?