Partij van de Arbeid



Den Haag, 9 december 2003



Vragen van de leden Depla en Dijsselbloem (PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu


1. Bent u op de hoogte van de uitspraak van de Utrechtse professor Hooimeijer, dat de gemeente Houten bewust of onbewust kansarmen en starters op de woningmarkt weert door weinig sociale huurwoningen te bouwen in haar Vinex-locatie?


2. Welk percentage van de nieuwe woningen in de Vinex-locaties van Houten zijn sociale huurwoningen en/of sociale koopwoningen? Welk deel van deze sociale huurwoningen heeft een huur van minder dan 300 euro?


3. Welke afspraken zijn er in de regio Utrecht gemaakt om een goede spreiding van sociale woningen (gelet op het onderscheid tussen goedkope en dure sociale woningen) te realiseren, zodat in de hele regio er voldoende betaalbare woningen zijn én er diverse wijken zijn in alle gemeenten van deze regio? Welke percentage goedkope en dure sociale huurwoningen hebben de verschillende gemeenten van de regio Utrecht (BRU én Woerden)? Hoe zit het met de bouwplannen? Worden er voldoende huizen gebouwd voor starters op de woningmarkt?


4. Gaat u de gemeente Houten aanspreken op haar verantwoordelijkheid als randgemeente met weinig sociale huurwoningen, zoals u tijdens de Kamerbehandeling van de VROM-begroting op 13 november gezegd heeft te zullen doen bij dergelijke gemeenten in uw streven naar diverse wijken? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?