Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
82

Directie:
voorlichting

09-12-2003

Status:
informatie

Huisvesting academische ziekenhuizen gedecentraliseerd

De acht Nederlandse academische ziekenhuizen worden zelf verantwoordelijk voor hun gebouwen. De ingewikkelde en tijdrovende procedures tussen de ziekenhuizen en de ministeries van OCW en VWS zijn daarmee verleden tijd. De academische ziekenhuizen kunnen nu zelf bepalen hoe ze het huisvestingsbudget, dat ze van de overheid krijgen, besteden. Dat staat in een convenant dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), staatssecretaris Nijs (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de heer Hamel (Vereniging Academische Ziekenhuizen) vandaag ondertekenden.

De overdracht van de zeggenschap over de huisvesting van de academische ziekenhuizen past in het streven van het kabinet naar deregulering en lagere administratieve lastendruk. De verantwoordelijkheid komt nu te liggen waar hij thuishoort; de academische ziekenhuizen kunnen zelf het best beslissen wat er moet gebeuren voor het onderhouden en renoveren van hun gebouwen en terreinen. Ze maken een huisvestingsplan en verantwoorden hun bestedingen jaarlijks aan de overheid. Alleen voor ´totale nieuwbouw´(dus niet nieuwbouw die verouderde gebouwen vervangt), waarvoor grote investeringen nodig zijn, moeten ze nog goedkeuring van het kabinet vragen.

In het convenant staat onder andere dat de academische ziekenhuizen een lange termijn huisvestingsplan maken, en zich jaarlijks verantwoorden over de besteding van het budget. De academische ziekenhuizen kunnen vanaf 2004 jaarlijks 145 miljoen euro besteden aan hun huisvesting. Daarnaast kan er de komende tien jaar jaarlijks 55 miljoen euro (op de markt) geleend worden voor de nieuwbouw in Rotterdam en Nijmegen. Het rijk vergoedt aan de academische ziekenhuizen de rente- en afschrijvingskosten, wat de komende tien jaar neerkomt op 20 miljoen euro per jaar (inclusief 5,5 miljoen voor de nieuwbouw); daarna is dat 14,5 miljoen euro per jaar.

De werking van het convenant en het daarbij horende budget worden over vijf jaar geëvalueerd.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl