SENTER

Nederland succesvol bij verwerven Europese R&D-subsidies

9 december 2003

Ruim 800 miljoen uit Vijfde Kaderprogramma ging naar Nederlandse partijen


Nederlandse partijen hebben ruim EUR 800 miljoen ontvangen uit het Vijfde Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling van de Europese Gemeenschap. Daarmee is Nederland bijna tien procent succesvoller in het verwerven van deze subsidies dan het Europees gemiddelde. Dat is een van de bevindingen in de overzichtsbrochure die EG-Liaison, het Nederlands contactpunt voor dit Europese subsidieprogramma, op tien december presenteert. Het Vijfde Kaderprogramma, dat liep van 1998 tot 2002, was bedoeld om innovatieve samenwerkingsverbanden tussen Europese bedrijven te stimuleren. Inmiddels is aansluitend een Zesde Kaderprogramma van start gegaan, waarin circa EUR 19 miljard aan subsidies beschikbaar is.

Het Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling is de verzamelnaam voor een groot aantal internationale R&D-subsidies die de Europese Commissie aanbiedt. Het Vijfde Kaderprogramma kende vier grote thema's: Quality of Life (voeding, gezondheid), Information Society (ict), Growth (productie, transport) en Environment & Energy. EG-Liaison is het informatiecentrum voor Nederlandse bedrijven en instellingen die van deze subsidiemogelijkheden gebruik willen maken. Door voorlichting en advies, maar ook door het bijeen brengen van onderzoekspartners en het geven van cursussen, tracht EG-Liaison (onderdeel van Senter, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken) de Nederlandse deelname in omvang en kwaliteit te bevorderen. Uit de eindrapportage over het Vijfde Kaderprogramma, die op 10 december gepresenteerd wordt, blijkt dat dat de afgelopen jaren goed gelukt is. Nederland scoorde op bijna alle thema's bovengemiddeld. Het subsidiegeld, maar ook de mogelijkheid om op hoog internationaal niveau samen te werken, betekenen een belangrijke impuls voor de Nederlandse kenniseconomie.

In 2002 ging het Zesde Kaderprogramma van start, waarin onder meer genomica en biotechnologie t.b.v. de gezondheidszorg, ict, nano-technologie, voedselkwaliteit en -veiligheid, en duurzame energiesystemen centraal staan. Bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden, maar ook bijvoorbeeld het MKB kunnen gebruik maken van de subsidies. Uit een eerste overzicht blijkt dat de Nederlandse deelname aan dit omvangrijke subsidieprogramma ook weer bovengemiddeld is. Het Zesde Kaderprogramma loopt nog tot 2006.