FNV

Klacht bij VN wegens discriminatie bij zwangerschap

De FNV dient een klacht in tegen Nederland wegens discriminatie van zwangere vrouwen met een deeltijdbaan die tegelijkertijd als zelfstandige werken. Tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen zij een te laag inkomen omdat de ene uitkering met de andere verrekend wordt. Dit is in strijd met het vrouwenverdrag van de Verenigde Naties, aldus de vakcentrale. De klacht wordt gesteund door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann.

De klacht betreft het FNV-lid Dung Spitz-Nguyen. In 1999 werd ze zwanger. Tijdens haar verlof kreeg ze een uitkering voor haar deeltijdbaan, maar niet voor haar werk als zelfstandige.

Volgens de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) hoeft die tweede uitkering niet te worden uitbetaald als die lager is dan de uitkering voor het werk uit loondienst.

De FNV heeft dit namens mevrouw Spitz-Nguyen al bij de Nederlandse rechter aan de kaak gesteld, maar zonder succes. In april van dit jaar vonniste ook de Centrale Raad van Beroep negatief.

Volgens de FNV is de Nederlandse wet op dit punt echter in strijd met het VN Vrouwenverdrag. Daarin staat dat vrouwen recht hebben op verlof wegens bevalling met behoud van loon of een vergelijkbare sociale voorziening.

Het wegkorten van de WAZ-uitkering is een duidelijk geval van discriminatie van zwangere vrouwen. Daarom stapt de vakcentrale deze week naar het toezichthoudend orgaan bij het VN Vrouwenverdrag.

De klacht wordt ingediend samen met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, dat zich inzet voor de verbetering van de rechtspositie van vrouwen.

Het aantal werknemers dat kiest voor een bestaan als zelfstandige zonder personeel neemt nog steeds toe en bedraagt nu zo'n 700.000 mensen (schatting FNV Zelfstandige Bondgenoten). Van hen is ongeveer één derde vrouw.

Naar schatting 15 procent is 'hybride ondernemer', zelfstandige die het ondernemerschap combineert met een baan in loondienst. Hierbij valt te denken aan beroepen als freelance journalist, kunstenaars, artiesten, maar ook boerinnen, coaches, adviseurs en losse werkers in land- en tuinbouw en schoonmaak.

FNV-vice-voorzitter Kitty Roozemond: 'De Nederlandse sociale zekerheid is nog steeds niet afgestemd op 'switchers', mensen die overstappen van zelfstandige naar loondienst of dat combineren. Vooral vrouwen zijn daar vaak de dupe van. En het is helemaal schrijnend als juist zwangeren worden getroffen.'

Mevrouw Spitz-Nguyen werkte twee dagen mee in het restaurant van haar man en had daarnaast een deeltijdbaan van drie dagen als uitzendkracht. Tijdens haar zwangerschap kreeg ze wel een uitkering voor de drie dagen deeltijdwerk, maar een uitkering voor haar twee dagen als meewerkend echtgenote werd geweigerd.

De FNV verwacht dat de toezichthouder op het VN-verdrag de uitspraak doet dat de Nederlandse regering de wet op dit punt moet aanpassen.

9 december 2003