Gemeente Breda

Persberichten

09-12-2003

Bredase Vrijwilligerspenning 2003 naar de heer Steven Huls en de vrijwilligers van de stichting KOMB

De heer Steven Huls en de vrijwilligers van de stichting KOMBO hebben uit handen van wethouder Marja Heerkens de Vrijwilligerspenning 2003 van de stad Breda ontvangen. De heer Huls kreeg de penning voor zijn individuele inzet voor het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid. De vrijwilligers van de stichting KOMBO kregen de penning voor de organisatie van vrijetijdsactiviteiten voor jongeren met ontwikkelings-, leer- en gedragsstoornissen.

De heer Huls zet zich al 10 jaar lang gedurende zon 40 uur per week belangeloos in om Breda Bereikbaar, Toegankelijk en Bruikbaar (BTB) te maken. Hij is er in geslaagd om vrijwel alle openbare gebouwen in Breda rolstoeltoegankelijk te maken. Hij is de trainer van de mensen van de consumenten wijk keur teams. Ook op het gebied van verkeer en vervoer drukt hij zijn stempel, zowel voor blinden en slechtzienden als voor rolstoelgebruikers. De heer Huls is gastdocent van het voorlichtingsprogramma basisscholen van het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG). Hij is sinds 1999 secretaris van het BCG. Daarvoor was hij secretaris van de sector gehandicapten van het Regionaal Patiënten Consumenten Platform West-Brabant. Hij is betrokken geweest bij de oprichting van de Bredase Invaliden Sport Organisatie (BISO), waarvan hij ook jarenlang secretaris was. Binnen zijn eigen woonomgeving is de heer Huls actief in de Wijkraad Heusdenhout.

De vrijwilligers van KOMBO organiseren vrijetijdsactiviteiten voor een bijzondere doelgroep: jongeren met ontwikkelings-, leer- en gedragsstoornissen. Mede door de enthousiaste en gemotiveerde inzet van de vrijwilligers is KOMBO een goed functionerende organisatie. De deelnemers aan de KOMBO-activiteiten kijken er telkens weer naar uit om hun vrienden en bekenden te ontmoeten. Ook is dat vaak het moment en de plaats waar ze hun verhaal kwijt kunnen, anders dan bij de professionele hulpverlener. De vier verschillende groepen The Young Ones, Friends, Goede Maatjes en de Soos Sam Sam tellen steeds meer deelnemers en organiseren allerlei activiteiten zoals uitstapjes, themafeesten, dansen, gespreksgroepen, quizzen of gewoon koffie drinken en bijkletsen.

Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor de inzet van deze vrijwilligers en laat dat blijken tijdens de feestelijke uitreiking van de Vrijwilligerspenning 2003. Het gaat het gemeentebestuur met name om de belangeloze inzet van al deze mensen, die op zo veel verschillende terreinen in de Bredase samenleving actief zijn. De jury heeft 31 voordrachten beoordeeld. Het ging om 23 individuele kandidaten en 7 groepen. Eén persoon is twee maal voorgedragen. De overige genomineerde individuele kandidaten waren de heer Johan Hoevenaar, de heer Dré de Brouwer en de heer Marcel Dalinghaus. De overige genomineerde groepen waren de vrijwilligers van het Gilde de Baronie en de groep Voorlichting Eetstoornissen van de GGZ regio Breda. Zij ontvangen een oorkonde vanwege hun bijzondere verdiensten voor de stad Breda.
De uitreiking van de penningen heeft voor de elfde keer plaatsgevonden in partycentrum De Kroon aan de Boschstraat in Breda.

Breda, 9 december