Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Bedrijfseconomische kencijfers van gww-bedrijven in 2002
---

Omzetdaling gww-bedrijven in 2002

De omzet in de gww daalde licht. In 2002 behaalden de hoofdaannemers een binnenlandse omzet van 6,6 miljard euro; bijna twee procent minder dan in 2001.De grote infrastructurele werken die in 2001 nog voor een forse omzetstijging zorgden wisten in 2002 geen extra omzet te genereren.

Dit blijkt uit een onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) heeft uitgevoerd onder gww-bedrijven die in Nederland als hoofdaannemer werkzaam zijn.

De omzetdaling komt voornamelijk op conto van het middenbedrijf (- 6 procent) en het grootbedrijf (- 2 procent). De uitvoering van kleine werken in onderaanneming is vooral in handen van het kleinbedrijf. Dit verklaart de sterke omzetgroei in het kleinbedrijf (+ 14 procent).Het kleinbedrijf is echter verantwoordelijk voor een klein deel van de totale omzet.

Het resultaat voor belastingen bleef ongeveer gelijk met die van 2001, waardoor de winstmarge eveneens gelijk bleef aan die van 2001: 3,7 procent. Het middenbedrijf maakte hierop een uitzondering: hier stegen de marges. Ook bleken in 2002 minder bedrijven winst te hebben geboekt dan in het voorgaande jaar: het percentage winstmakers daalde van 74 naar 71. De daling deed zich overigens voornamelijk voor in het grootbedrijf.

Ondanks deze lichte verslechtering versterkten de bedrijven hun financiële positie door per euro omzet minder geldmiddelen vast te hoeven leggen. Ook de positie met betrek-king tot de beschikbaarheid van netto werkkapitaal verbeterde.De debiteurentermijn nam af, evenals de crediteurentermijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: "Bedrijfseconomische kencijfers van gww-bedrijven in 2002".