DE ZAAK

Failliet gegaan, weer opgestaan

Failliet gaan gebeurt vaak, maar erover spreken gebeurt zelden. Falen als ondernemer is nog altijd taboe, terwijl in de eerste negen maanden van 2003 maar liefst 9000 bedrijven op de fles gingen. Tijdschrift De Zaak wist drie bekende ondernemers zonder gêne aan de praat te krijgen over de lessen die zij hebben geleerd van hun faillissement.

'Het was afgelopen. Punt uit.' Dick Groot van www.maxfoodmarket.nl ging in juni 2002 failliet. Harry Eyck van Kantoormeubelenfabriek Emmein BV in Emmen zag zich begin 2003 genoodzaakt om de stekker uit zijn bedrijf te trekken, om daarna een doorstart te kunnen maken. En voor Dennis Hettema van de Infinitum Groep betekende de terroristische aanslag op het WTC in New York op 11 september 2001 dat zijn ondernemersambities met donderend geraas ineenstortten. Alledrie hebben ze een lange weg afgelegd. 'Van de ene op de andere dag sta je buitenspel; de curator is plotseling de baas. We hadden 106 medewerkers in dienst. Je weet bijvoorbeeld precies bij welk gezin een baby op komst is. En toch moet je doorzetten,' aldus Eyck. Hoe Hettema, Groot en Eyck het hebben gerooid en wat hun lessen voor andere worstelende ondernemers zijn, valt te lezen in het decembernummer van De Zaak.

Verder in het nieuwste nummer van De Zaak:
Een effectief offensief voor detaillisten om de prijzenslag van de grote supers te kunnen overleven. Dat de kleine winkeliers het slachtoffer worden van het gestunt van de grote supermarktketens, wordt door de omzetcijfers bewaarheid. Moeten zij lijdzaam toezien hoe klanten weglopen? Nee! De Zaak sprak met adviseur Thom Struick, standwerker Benvenido van Schaik, reclameman Frans Passet en zakenman Joop Steenbergen. Vier experts die er stuk voor stuk van overtuigd zijn dat middenstanders juist op dit moment met een andere aanpak grote kansen hebben.

Een interview met Marjan Sax. Jarenlang was zij Mama Cash, het eerste Nederlandse financieringsfonds speciaal voor vrouwen. Nu is ze voor zichzelf begonnen. Traditionele bedrijven hebben volgens haar hun langste tijd gehad.

Tegen de stroom in: De Zaak ging langs bij drie succesvolle bedrijven in noodlijdende sectoren. Hoe flikken deze ondernemers dat?

De Zaak is het zes keer per jaar verschijnende tijdschrift voor kleinzakelijke ondernemers, dat verschijnt in een oplage van ruim 210.000 exemplaren.