Gemeente Reimerswaal


Samenwerking Brandweer met Kapelle

Gemeenten bundelen krachten
door Rob Paardekam
Bron: PZC 09-12-2003

KAPELLE - De gemeenten Kapelle en Reimerswaal gaan samenwerken op het gebied van de brandweer. Het gaat daarbij vooral om de preventieve taken. Beide gemeenten hebben besloten zich niet bij Goes en Borsele aan te sluiten.
Omdat de samenvoeging van de Bevelandse korpsen voorlopig niet aan de orde is, zoeken de gemeenten het in samenwerking. Goes en Borsele doen dat al een aantal jaren. In eerste instantie was het de bedoeling dat Kapelle en Reimerswaal zouden aansluiten, maar de samenwerking tussen Goes en Borsele is al zo ver gevorderd dat het voor andere gemeenten niet zo gemakkelijk is om aan te sluiten. Kapelle en Reimerswaal hebben daarop besloten een eigen cluster te vormen. De brandweer heeft tegenwoordig veel meer te doen dan het blussen van branden. Juist op het gebied van die andere zaken gaan de gemeenten samenwerken. Het gaat om taken op het gebied van pro-actie en preventie, wat respectievelijk staat voor het structureel voorkomen van onveiligheid en het voorkomen van de directe oorzaken van onveiligheid. Bij dat laatste kan worden gedacht aan het bezoeken van openbare instellingen om de brandveiligheid te controleren. In een document dat wordt voorgelegd aan beide gemeenteraden schrijven burgemeesters en wethouders dat ze samenwerking tussen Reimerswaal en Kapelle niet meer dan logisch achten, omdat de gemeenten veel overeenkomsten hebben.
Het gaat om landelijke gebieden met veel kleinschalige industrie. De grootste gemeenschappelijke ontwikkelingen zijn die van rijksweg A58 en de goederenspoorlijn. Die zal in de toekomst veel intensiever gebruikt worden.
De gemeenten denken een flinke kwaliteitssprong te kunnen maken door de samenwerking bij de brandweer. Uiteraard kunnen daarmee ook kosten worden bespaard. Feitelijk is de samenwerking al enige tijd geleden ingezet, want Kapelle leent voor de uitgifte van gebruiksvergunningen al capaciteit in bij Reimerswaal. De twee gemeenten zetten op korte termijn een brandweerbeleidsplan op, waarin afspraken worden gemaakt over de samenwerking.
De gemeenteraden van Kapelle als Reimerswaal spreken zich dinsdag 16 december uit over de samenwerking. In beide gevallen begint de openbare vergadering om 19.30 uur in het gemeentehuis.

(Geplaatst op: 09-12-2003)