Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Eindhoven, 9 december 2003

Maak met kerstmis eens een Wereldmaaltijd

EINDHOVEN - Wereldwijd wordt voldoende voedsel geproduceerd om iedere wereldbewoner elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Het is dan ook een grote schande dat dagelijks zo'n 25.000 mensen sterven door honger en ondervoeding! Honger en voedselsterfte zijn geen gevolg van wereldwijde schaarste, maar van ongelijke verdeling. Een gemiddeld Nederlands gezin gooit per jaar ongeveer 165 kg voedsel weg: zo'n zes winkelwagentjes vol!

De kersttijd is een goede periode voor bezinning op de ongelijke verdeling van voedsel wereldwijd. Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling heeft daarvoor een eenvoudig en smakelijk concept ontwikkeld: de Wereldmaaltijd. Een Wereldmaaltijd vult de maag op een verantwoorde manier, maakt de tongen los en leidt tot een groter bewustzijn over het wereldvoedselvraagstuk.
In een Wereldmaaltijd worden per persoon niet meer ingredienten gebruikt dan de hoeveelheden die beschikbaar zijn bij een eerlijke mondiale voedselverdeling.

Voedsel genoeg voor iedereen!

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft op basis van de huidige voedselproductie wereldwijd uitgerekend hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Dat is erg veel: bijna 2,4 kg! De FAO schat in dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.

Per wereldbewoner zijn de volgende hoeveelheden voedsel per dag beschikbaar: 267 gram tarwe, 273 gram rijst, 275 gram mais, 60 gram gerst, 95 gram overige granen, 135 gram aardappelen, 164 gram wortel- en knolgewassen, 27 gram peulvruchten, 288 gram groenten, 204 gram fruit, 254 gram ruwe suiker, 258 gram melk, 60 gram vis en 49 gram (keuken)olie. (bron: FAO)

De Wereldmaaltijd

Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: een Wereldmaaltijd is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!
In het Wereldmaaltijd-concept wordt bovendien aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio. Import- ingredienten worden zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.

Het Wereldmaaltijd-concept

Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door Omslag, daarbij geinspireerd door materiaal van Stichting WereldDelen. Samen met zijn directe buren (de Zusters van Liefde en Emmaus-Eindhoven) organiseerde Omslag enkele Wereldmaaltijden voor grote groepen. Vanwege het grote enthousiasme, zette Omslag de achtergronden, de eigen aanpak en de gebruikte recepten op papier ten behoeve van anderen. Voor dit materiaal bleek veel belangstelling te bestaan.

In 2003 vervaardigde Omslag in samenwerking met Stichting WereldDelen een praktisch informatiepakket. Dit bevat uitvoerige achtergronden, feiten en cijfers, menu-suggesties, een poster en een informatieve placemat. Ook biedt het pakket suggesties voor bewust consumeren met oog voor het milieu en rechtvaardige Noord-Zuid verhoudingen, en een handige checklist voor het organiseren van een Wereldmaaltijd voor een groep.

Enthousiaste ervaringen

Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd, worden overal in het land Wereldmaaltijden georganiseerd: door kerkelijke groepen, milieu- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, leerlingen van een horecaopleiding in Tilburg, de gemeente Eindhoven, het provinciehuis in Den Bosch en enkele restaurants. 's-Peer Catering in Den Haag, gespecialiseerd in biologisch-vegetarische gerechten, nam de Wereldmaaltijd in zijn aanbod op.
Overal waar een Wereldmaaltijd wordt georganiseerd zijn de ervaringen enthousiast: vrijwel overal overheerst de verbazing over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. De gesprekken tijdens de maaltijd zijn levendig en inhoudelijk. Meestal ontstaan er tijdens - en na - het eten spontane gesprekken over de wereldvoedselsituatie, de (politieke) achtergronden van de ongelijke voedselverdeling, over armoede in eigen land en over het eigen consumptiegedrag. Na afloop gaat ieder met een goed gevulde maag naar huis.

Elke dag een andere Wereldmaaltijd

Op basis van de cijfers van de FAO kan iedereen een Wereldmaaltijd bereiden, thuis of voor een groep. Elke dag opnieuw! En telkens weer anders. De cijfers van de FAO zijn duidelijk en het idee van de Wereldmaaltijd is simpel. Iedereen kan een smakelijke Wereldmaaltijd bereiden! Met de beschikbare ingredienten is eindeloos te varieren. De uitdaging is vooral om creatief en bewust om te gaan met met de beschikbare hoeveelheden. Een Wereldmaaltijd past binnen ieder budget!

Uitvoerige informatie over de Wereldmaaltijd is beschikbaar via de website van Omslag: http://www.omslag.nl/voedsel.htm. Daar vindt u ook verschillende verslagen van Wereldmaaltijden en een uitgewerkt recept.

Het Wereldmaaltijd-informatiepakket kost 7,50 euro, inclusief porto. Te bestellen via giro 753665, tnv. Omslag in Eindhoven, ovv. 'Wereldmaaltijd'.

Noten voor de pers:


- Voor algemene informatie over de Wereldmaaltijd kunt u terecht bij Omslag, 040-2910295 (Marta Resink)
Hier kunt u ook een exemplaar van het informatiepakket aanvragen.


- Achtergronden over de Wereldmaaltijd en verslagen vindt u op http://www.omslag.nl/voedsel.htm


- Wij brengen u graag in contact met andere organisatoren van een Wereldmaaltijd.


- Ook veel informatie over de Wereldmaaltijd op http:/www.werelddelen.nl


- Tussen kerst en oud en nieuw in Omslag gesloten.

========= Einde persbericht ============================================

-- 29 nov Niet-Winkeldag - Lees 't verslag: http://www.koopniets.nl Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl