Amsterdam Airport Schiphol

Herstel passagiersvervoer zet door in november

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
9 december 2003                                               
De lichte groei in het passagiersvervoer die in oktober zichtbaar was, heeft zich in november voortgezet. Het aantal passagiers dat werd vervoerd via Amsterdam Airport Schiphol steeg in november volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group met bijna 3% tot ongeveer 3 miljoen. Na de negatieve effecten van 'Irak', SARS en de slechte economische omstandigheden die deze zomer duidelijk zichtbaar waren, lijkt het passagiersvervoer zich te herstellen. Zowel het aantal lokaal opstappende passagiers als het aantal transferpassagiers stegen in november ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Met uitzondering van het vervoer op Noord Amerika was in november op alle regio's sprake van groei. Het aantal intercontinentale passagiers steeg met bijna 5%, terwijl het aantal passagiers op Europese bestemmingen met ruim 2% toenam.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen bleef in november 1,9% achter bij het niveau van vorig jaar. Het aantal full freighter vluchten vertoonde evenals voorgaande maanden een sterke stijging, terwijl het aantal vluchten met passagiers-combi toestellen daalde. Doordat het aantal passagiers deze maand toenam en de totale stoelcapaciteit juist daalde, steeg de bezettingsgraad van de passagiers-combi vluchten met 4,8% ten opzichte van november vorig jaar.

Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) per vliegtuigbeweging steeg in november met 2,5% tot 96,8 ton. Alleen in het full freighter segment was groei zichtbaar; het gemiddelde MTOW van de passagiers-combi vluchten bleef gelijk aan het niveau van vorig jaar.

Punctualiteit
De punctualiteitscijfers bleven deze maand iets achter bij de cijfers van vorig jaar, voornamelijk als gevolg van een aantal dagen waarop sprake was van beperkt zicht. De aankomstpunctualiteit daalde met 2,3 procentpunten naar een waarde van 78,7%. De vertrekpunctualiteit nam met 1,7% minder sterk af en kwam uit op 70,3%.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

122-2003/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --