Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Moordenaars Tom en Sonja krijgen levenslang

In het Duitse Aken zijn de twee mannen die de kinderen Tom en Sonja uit het Duitse Eschweiler hebben vermoord maandag beiden tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Markus L. (34) en Markus W. (28) mogen niet, zoals in Duitsland gebruikelijk is bij levenslange celstraffen, bij goed gedrag na vijftien jaar vrijkomen, oordeelde rechter Gerd Nohl van de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Aken.

De beide mannen, die door getuige-deskundigen volledig toerekeningsvatbaar zijn verklaard, zijn met een nauwelijks te overtreffen kilheid en wreedheid te werk zijn gegaan. De advocaten van de twee verdachten hebben tijdens het proces benadrukt dat de daden van de twee mannen 'nauwelijks te begrijpen' zijn, maar dat het om mensen gaat die een kans verdienen. "Ook een moordenaar heeft recht op een 'glimpje hoop' dat hij ooit weer vrijkomt", aldus een van de advocaten van Lewendel.

Op 30 maart kwamen Tom (11) en zijn zusje Sonja (9) niet thuis nadat ze in een verlaten mijn in Eschweiler vlakbij Aken hadden gespeeld. De volgende dag werd het lichaam van de jongen 15 kilometer verderop gewonden bij een wegrestaurant. Naar Sonja werd een week lang gezocht. Uiteindelijk werd ook haar lichaam gevonden in een bos op 100 kilometer van Eschweiler.

De twee mannen bekenden de moorden nadat ze op 17 april in Zwitserland werden opgepakt. Om de kinderen in hun wagen te lokken, hadden de twee zich verkleed als politieagenten. Volgens openbaar aanklager Albert Balke zochten de mannen specifiek naar een jong meisje om te misbruiken. De jongen werd vermoord omdat hij de plannen van de daders om Sonja te verkrachten, dwarsboomde. Sonja werd door beide mannen meerdere keren misbruikt en daarna ook vermoord.

De misdaad veroorzaakte veel ophef in Duitsland en werd door de Duitse media op de voet gevolgd. Bij de start van het proces demonstreerden zowat veertig aanhangers van de rechts-extremistische NPD in Aken en vroegen om de doodstraf. De politie hield hen weg van een andere betoging van ongeveer 170 mensen tegen de aanwezigheid van de NPD.
---


---

Laatst gewijzigd: 09-12-2003