Gemeente De Ronde Venen

Nieuwe beleidsregels voor het gebruik van verkoopwagens en marcavans door marktkooplieden op de week
09-12-2003

Het college van burgemeester en wethouders heeft nieuwe beleidsregels vastgesteld voor het gebruik van eigen materieel (verkoopwagens en marcavans) door marktkooplieden op de weekmarkt in Mijdrecht. De nieuwe beleidsregels maken het mogelijk om sneller dan voorheen een ontheffing te krijgen voor het gebruik van verkoopwagens en marcavans. Daarnaast bieden de nieuwe beleidsregels meer mogelijkheden voor nieuwkomers op de markt om ook van dit eigen materiaal gebruik te kunnen maken.

Het marktbeleid is neergelegd in de Marktverordening 2000 De Ronde Venen. Hierin is vastgelegd dat de marktkramen slechts geplaatst mogen worden door een door burgemeester en wethouders aangewezen kramenzetter. De ontwikkelingen in het marktwezen waren van dien aard dat bij kooplieden steeds vaker de wens ontstond om met eigen materieel, in de vorm van een verkoopwagen of marcavan, op de weekmarkt te mogen verschijnen. Om gedeeltelijk aan de wens van de kooplieden tegemoet te komen, heeft het college van B&W in november 2001 al besloten een geleidelijke overgang van kramen naar eigen materieel in de vorm van verkoopwagens of marcavans toe te staan.

De nieuwe beleidsregels die zijn vastgesteld zullen dit geleidelijke proces van overgang van kramen naar verkoopwagens enigszins versnellen. Hierdoor hoeven kooplieden die al op de wachtlijst staan om met eigen materieel op de markt te mogen verschijnen minder lang te wachten. Tevens maken de nieuwe beleidsregels het mogelijk om op de markt vrijgekomen plaatsen snel en op een kwalitatief goede manier weer in te vullen. Op deze wijze blijft de markt in Mijdrecht aantrekkelijk.

Voorafgaand aan vaststelling is op donderdag 20 november de Marktcommissie bijeen geweest die positief geadviseerd heeft over de voorgestane nieuwe beleidsregels.
De nieuwe beleidsregels treden in werking op woensdag 10 december.

De nieuwe beleidsregels houden het volgende in:
· Jaarlijks kunnen twee extra ontheffingen worden verleend voor het gebruik maken van een verkoopwagen of marcavan op de markt.


· Een verzoek om met een verkoopwagen of marcavan op de weekmarkt te mogen verschijnen dient schriftelijk ingediend te worden bij burgemeester en wethouders van gemeente De Ronde Venen.


· Toewijzing geschiedt op basis van de datum van inkomst van de schriftelijke aanvraag, ongeacht de betreffende branche.


· De inschrijvingen die het betreffende jaar niet gehonoreerd kunnen worden, worden op een wachtlijst gezet.


· De ontheffing voor het met eigen materieel mogen verschijnen op de weekmarkt gaat in op 1 januari van het betreffende jaar.


· Boven de twee extra ontheffingen die jaarlijks worden verleend, kan ontheffing worden verleend in het geval een standplaats vrij komt waarbij de eerste op de wachtlijst van de betreffende branche een gegadigde is die reeds beschikt over een verkoopwagen of marcavan.


· Het gevoerde eigen materieel dient praktisch goed inpasbaar te zijn.