Gemeente Ameland


Nieuwsberichten

09/12/2003

Wet Werk en Bijstand (WWB)

Op 1 januari treedt de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking en vervangt de 'oude' bijstandswet, de Abw. Deze nieuwe wet (WWB) brengt ook voor u een aantal wijzigingen met zich mee.

Met de invoering van de WWB krijgt de gemeente een grotere beleidsvrijheid om u te helpen een betaalde baan te vinden. Er zal een betere balans zijn tussen rechten en plichten van de kant van de gemeente en van u als cliënt.

Minimabeleid
Op grond van de WWB mag de gemeente geen categoriale bijzondere bijstand meer verstrekken op de manier zoals u dat gewend was. Hiermee wordt met name gedoeld op het minimabeleid. Dit beleid mag dus in 2004 niet meer op dezelfde manier worden gecontinueerd. Er zal nog onderzocht worden óf en zo ja, welke mogelijkheden er zijn om per 2004 toch aanvullende bijstand te kunnen verstrekken op bijvoorbeeld het gebied van duurzame gebruiksgoederen. In de loop van 2004 zal de gemeenteraad over deze mogelijkheden een beslissing nemen. U wordt hierover zo snel mogelijk geïnformeerd.

Overgang van Abw naar WWB
Wanneer u op 31 december 2003 een Abw-uitkering ontvangt, verandert daar tot het moment van herbeoordeling niets aan. In de loop van 2004 zal uw recht op uitkering herbeoordeeld worden. Deze herbeoordeling gebeurt dan op basis van de (nieuwe) criteria uit de WWB. In de meeste gevallen zal dit geen verdere consequenties voor u hebben. Met de komst van de WWB vervalt de vrijlating van arbeidsinkomsten. Indien u op 31 december 2003 recht hebt op inkomstenvrijlating op basis van de Abw, dan zal deze over de periode van één jaar worden afgebouwd. Indien dit u aangaat, ontvangt u daarover nog persoonlijk bericht.

Tot slot
In het kort zijn een aantal onderwerpen aan de orde geweest waarvan de wijzigingen voor u van invloed kunnen zijn. Het zal ook duidelijk zijn dat er nog de nodige beslissingen moeten worden genomen. Zodra er meer nieuws is wordt u daarvan op de hoogte gesteld. Voor meer informatie kunt u tijdens het telefonisch spreekuur contact opnemen met de heer Wijnberg van onze gemeentelijke sociale dienst.
---

© 2002 Gemeente Ameland