Gemeente Utrecht


>

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

9 december 2003

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 15.30 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Intensievere handhaving fietsparkeren
Vanaf januari verwijdert de gemeente alle fietsen die langer dan 28 dagen in de fietsenrekken in het Stationsgebied staan. Er ontstaat dan meer stallingsruimte. Als er na deze actie genoeg vrije fietsenklemmen zijn, worden ook buiten de rekken geplaatste fietsen verwijderd. De gemeente wil hiermee een bijdrage leveren aan verbetering van veiligheid en leefbaarheid.

Het wekelijks verwijderen van fietswrakken en verwijderen van gevaarlijk gestalde fietsen, zoals al sinds begin 2002 met succes in het gehele Stationsgebied plaatsvindt, zal worden voortgezet.

Met deze maatregelen wordt uitvoering gegeven aan de Parkeernota 2003 van oktober 2003 en het Veiligheids- en leefbaarheidsplan Stationsgebied van mei 2003.

De fietseigenaar die met ingang van januari zijn fiets fout parkeert wordt in eerste instantie gewaarschuwd door middel van een aan de fiets gehecht kaartje. Daarna krijgt de eigenaar nog twee dagen de tijd om de fiets te verwijderen.

Fietsen die door de gemeente zijn verwijderd, worden tijdelijk opgeslagen in een depot aan de Schaverijstraat. Eigenaren kunnen daar hun fiets tegen betaling ophalen.

Politie, Justitie en de gemeente werken al enkele jaren samen om fietsendiefstal in de stad terug te dringen. Zij willen fietsendiefstal nog intensiever aanpakken. Het Openbaar Ministerie heeft de strafeis verhoogd en gaat themazittingen houden, waarbij uitsluitend fietsendieven en hun helers voor de rechter komen. De lopende voorlichtingscampagne 'Fiets kopen?' van de Politie en de Gemeente informeert een breed publiek over de aanpak van fietsendiefstal.


2. Beheerplan Voorveldse Polder
De Stichting Voorveldse polder i.o. heeft een voorstel ingediend in het kader van het Recht van Initiatief. De stichting wil een beheerplan laten ontwikkelen en uitvoeren voor de Voorveldse Polder. In oktober besloot het college het plan voor verder onderzoek en afhandeling door te verwijzen naar de wijkwethouder Noordoost, met als kanttekening dat het ontwikkelen van het plan niet meer mag kosten dan EUR 10.000 en de uitvoering van het plan niet meer dan EUR 20.000. Het voorstel is op 26 november behandeld in een openbare vergadering van de raadscommissie voor de wijk Noordoost. De raadscommissie adviseerde positief over het voorstel en de wijkwethouder heeft besloten het te honoreren.


3. Veiliger schoolplein Wezerdreef
Bewoners rond de basisschool aan de Wezerdreef doen een voorstel voor het herinrchten van het schoolplein. Het doel is het schoolplein veiliger te maken voor spelende kinderen, zowel tijdens als na schooltijd. Er zal een hek om het plein geplaatst worden en de toegangen worden duidelijker gemarkeerd. Om het voetballen te reguleren worden er lage doeltjes geplaatst, zodat omwonenden minder overlast ondervinden. De school zorgt voor het onderhoud.

Het voorstel was het vierde voorstel