Fontys


dinsdag 9 december 2003

Drie keer goud, twee keer zilver

Fontys Eindhoven scoort in de Keuzegids behoorlijk tot goed

Drie Eindhovense Fontysopleidingen zijn volgens hun studenten de beste van Nederland en twee staan op de tweede plaats. Dit valt te concluderen uit de Keuzegids Hoger Onderwijs die vandaag is verschenen. Twee van de elf Eindhovense Fontysinstituten scoren duidelijk onder het gemiddelde. Frans van Rijswijk, lid van de Raad van Bestuur van Fontys is tevreden met de hoog scorende opleidingen, opleidingen met lagere studenttevredenheid zullen kritisch onderzocht worden op ruimte voor verbetering.

In Eindhoven heeft de Keuzegids dit jaar de studenten van elf Fontysopleidingen ondervraagd over de kwaliteit van hun opleiding. De meerderheid van deze opleidingen scoren behoorlijk tot goed: de opleiding Logopedie staat met het cijfer 7,24 op de eerst plaats in de rangorde van soortgelijke opleidingen, net als de opleidingen Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken(cijfer 7,30) en Fiscale Economie (7,03). De opleiding Accountancy bezet met het cijfer 6,76 de tweede plaats in zijn rangorde, evenals de opleiding Docent Drama (cijfer 7,05). De opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (cijfer 7,07) scoort duidelijk boven gemiddeld, het bezet de achtste plaats in de rangorde van twintig ondervraagde opleidingen. Communicatie (cijfer 6,87), de Pabo (cijfer 7.09)en Personeel en Arbeid (6,77) staan alle drie ongeveer gemiddeld in hun rangorde, terwijl de opleidingen Bedrijfseconomie (cijfer 6,50) en de in de rangorde gecombineerde opleidingen Chemie en Chemische Technologie (6,83) onder gemiddeld scoren.

De goede score in de medische sector bewijst het constante hoge niveau van deze Fontysopleidingen; ook in voorgaande jaren scoorden deze opleidingen vaak als de beste in hun soort. Een hoge binnenkomer is de opleiding Accountancy die dit jaar voor het eerst door de Keuzegids is beoordeeld en nu al de tweede plaats heeft veroverd. Volgens directeur Rob Sparidaans is dit te wijten aan de pionierslust bij teamleiding en docenten, de aanwezige, praktijkgerichte expertise en de goede verbindingen met de overige opleidingen binnen Fontys Hogeschool Financieel Management hebben geleid tot een uiterst succesvolle start die de goedkeuring van de studenten weet te veroveren. De uitdaging ligt bij Accountancy in het afronden van de ontwikkeling van deze opleiding met een goed uitstroomresultaat voor de eerste afstudeerders.

Voor de opleiding Bedrijfseconomie geldt dat al eerder uit eigen onderzoek onder de studenten is gebleken dat enkele aspecten van de opleiding minder goed uit de verf kwamen. Ondertussen zijn verbetertrajecten in gang gezet, waarvan vanzelfsprekend de resultaten niet meer in de uitkomsten van de Keuzegids-enquête opgenomen kunnen zijn. De uitdaging voor de Bedrijfseconomie-opleiding ligt in de verdere uitvoering van de verbeteracties, zodat een toekomstige stijging op de ranglijst mogelijk wordt.

De ongedeelde eerste plaats van Fiscale Economie dankt de opleiding aan de nadruk op inhoudelijke kwaliteit. Ook het nauwe contact tussen teamleiding, docenten en studenten, evenals de goede betrekkingen met het werkveld, maken deze opleiding tot de beste in haar soort. De opleiding zal zich binnen de beroepskolom (met name de aansluiting mbo-hbo-wo) op fiscaal terrein verder profileren in de nabije toekomst.

De opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in Eindhoven laat een evenwicht zien in de score op de verschillende thema's; in het studiejaar 2002/03 is een nieuw onderdeel ingevoerd `studieloopbaanplanning'. Dat dit een goede keus is geweest bewijst de score op `voorbereiding loopbaan'. Dit onderdeel hangt nauw samen met de onderdelen `inhoud' en `zelf leren denken' die dezelfde score hebben. Met 7,8 op de score `tevreden' is Fontys SPH de hoogste ten opzichte van de concurrerende zuidelijke opleidingen.