Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder & omgeving

Den Helder 09-12-2003 - 15.00 uur

Poes overleden in verboden rattenklem
De Cocksdorp, dinsdag 9 december 2003.
Ruim een week geleden, op zondag 30 november, werd een familie aan de Postweg opgeschrikt omdat ze hun zwangere poes dood op het erf aantroffen. Het beestje zat met zijn poot vast in een grote rattenklem en was vanaf de slootkant naar het erf gestrompeld en daar overleden. De politie heeft een onderzoek ingesteld maar daarbij is nog niet duidelijk geworden wie de klem in de sloot heeft geplaatst. Het gaat hier om een verboden vangmiddel dat ook gevaarlijk kan zijn voor andere dieren of mogelijk kinderen. De gemeentelijk rattenvanger heeft gekeken of er meerdere klemmen stonden in de sloot langs de Postweg maar heeft niets aangetroffen. Hij wijst erop dat mensen die overlast hebben van ratten contact met de gemeente op kunnen nemen die bovendien gratis gif verstrekt.

Snelheidsduivel mag rijbewijs inleveren
Den Helder, dinsdag 9 december 2003.
Een 19-jarige automobilist uit Julianadorp werd omstreeks 12.30 uur bij een snelheidscontrole aangehouden op de Kanaalweg, ter hoogte van het voormalige Huys Tydverdrijf. Hij was gekomen uit de richting van de TESO en zijn snelheid was door agenten gemeten met behulp van de Laser Patrol. De jongeman reed maar liefst 123 km/u. Hij was sinds 2 maanden in het bezit van een rijbewijs maar mocht dit onmiddellijk inleveren.
Op de Kanaalweg werd nog een andere automobilist bekeurd wegens overtreding van de maximum snelheid evenals vier automobilisten op de Doggersvaart.

Gordelcontrole
Den Helder, maandag 8 december 2003.
In de middaguren is op de IJsselmeerstraat een verkeerscontrole gehouden waarbij speciaal werd gelet op het dragen van de verplichte autogordel. 43 automobilisten kregen ter plaatse een bon van 40 euro omdat ze de riem niet om hadden.
Het dragen van autogordels is zowel op de voor- als achterbank verplicht. Bestuurders en passagiers die kleiner zijn dan 1,50 meter, mogen een driepuntsgordel als heupgordel gebruiken. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar EN korter dan 1,50 m. mogen niet voorin de auto zitten tenzij ze gebruik maken van een geschikt kinderbeveiligingssysteem zoals een gekeurde stoelverhoger of een Maxi Cosi. Dit is achterin ook gewenst voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Wanneer dit niet aanwezig is mogen zij de driepuntsgordel als heupgordel gebruiken. De overlevingskans bij een verkeersongeval is 40% hoger wanneer de autogordel gedragen wordt. Ook wanneer een auto te water raakt is de gordel een levensredder. Zonder gordel bestaat de kans door de klap op het water bewusteloos te raken. Ook binnen de bebouwde kom dienen de gordels gebruikt te worden. Krachten die bij een aanrijding vrijkomen kunnen niet worden tegengehouden met armen en benen. Verzekeringsmaatschappijen dekken slechts een deel van de kosten als gebleken is dat de autogordel bij een botsing niet is gedragen. Dit geldt ook voor ongevallen buiten de schuld van de betrokkene.

Poging tot inbraak
Den Helder, dinsdag 9 december 2003.
In de afgelopen nacht is gepoogd in te breken in een woning aan de Fazantenstraat. In de achterdeur waren enkele gaten geboord en de scharnierpennen waren verwijderd. Omdat de deur echter goed was beveiligd is het niet gelukt binnen te komen. Wel werden uit de tuin een vijver- en een luchtpomp meegenomen.