Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciaal Energiefonds subsidieert twee projecten

9-12-2003
Twee projecten die een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot in de provincie Utrecht zullen subsidie krijgen uit het provinciaal Energiefonds.

Het Energiefonds heeft tot doel om projecten te ondersteunen die de CO2-emissie helpen terugdringen; een belangrijke milieudoelstelling van de provincie Utrecht. De activiteiten en inspanningen van gemeenten spelen hierbij een grote rol. Om gemeenten te stimuleren een actieve bijdrage te leveren aan duurzame energieprojecten, is in januari 2003 het Energiefonds ingesteld. Gemeenten kunnen aanvragen indienen voor subsidie, eventueel samen met marktpartijen.

Gehonoreerde projecten
Gedeputeerde Staten hebben, na advies van een onafhankelijke commissie, besloten om de volgende projecten te subsidiëren vanuit het Energiefonds:

* Kwaliteitsslag Energiebeheer in de agrarische sector

Dit project gaat voor zeven (agrarische) gebiedstypen een representatief demonstratiebedrijf selecteren en daarvoor een pakket energiemaatregelen ontwikkelen. Deze zeven bedrijven moeten daarna een voorbeeldfunctie vervullen voor een grote groep soortgelijke bedrijven. Voorbeelden van veelbelovende maatregelen in de intensieve veehouderij zijn ventilatie met een lager energieverbruik en een nauwkeurigere inregeling van het stalklimaat. Warmtecollectoren op het vaak grote dakoppervlak van agrarische bedrijven is een andere optie. Het bedrag dat uit het Energiefonds wordt toegekend, is 11.100
* EPA servicepunt Ecofys

Dit project organiseert de gehele 'back office' voor gemeenten die met een campagne het Energie Prestatie Advies (EPA) bij burgers wil promoten. Een EPA bevat alle maatregelen in en om het huis om minder energie te verbruiken, waaruit de consument een pakket kan samenstellen.
Het servicepunt levert efficiencyvoordelen op doordat een stramien voor de communicatie-campagne gebruikt wordt. Maar het servicepunt zorgt niet alleen voor efficiëntie: ook stijgt het responspercentage (er worden meer EPA's uitgevoerd) en bovendien is de follow up beter, waardoor meer maatregelen worden aangebracht. Het servicepunt verzorgt informatie aan burgers, contact met installateurs, monitoring van resultaten en kwaliteitsbewaking.
Het bedrag dat uit het Energiefonds wordt toegekend, is 49.945

Projectbureau Energie in Uitvoering
Naast deze financiële prikkel om gemeenten en marktpartijen extra te doen investeren, biedt het projectbureau Energie in Uitvoering in opdracht van de provincie Utrecht inhoudelijke ondersteuning bij projecten op het gebied van duurzame energie.