PD DR. CLEMENS M. WENDTNER

Resultaten van een CLL-test tonen werkzaamheid

Resultaten van een CLL-test tonen werkzaamheid van MabCampath na fludarabine-fosfaat bij patiënten met CLL

SAN DIEGO, Californië, December 9/PRNewswire/ -- - Onderzoek koppelt moleculaire remissie aan progressievrije overleving

Gegevens van een klinische test fase III tonen aan dat er een tendens is naar een verlenging van de progressievrij overleveringspercentages (PFS) bij patiënten met chronische lymfoïde leukemie (CLL) die in remissie zijn na de eerste chemotherapie en die willekeurig zijn uitgekozen om de MabCampath(R) (alemtuzumab) behandeling te krijgen versus patiënten die geen verdere behandeling krijgen. De eliminatie van minimale residuele ziekte (MRD) werd ook in verband gebracht met de MabCampath consolidatietherapie. Deze gegevens werden zondag voorgesteld tijdens de 45e jaarlijkse bijeenkomst en uiteenzetting van de Amerikaanse Vereniging van hematologie.

'De gegevens tonen aan dat consolidatietherapie met MabCampath veelbelovend lijkt om CLL-patiënten te helpen een moleculaire remissie te bereiken, wat zich vertaalt in een betere voorspelling zoals aangetoond door de verlenging van de waargenomen PFS,' zei Clemens Wendtner, M.D. die het onderzoek leidde.

Elf willekeurige patiënten kregen MabCampath toegediend en tien willekeurige patiënten werden in de observatiegroep gezet. Patiënten die fludarabine-fosfaat (F) of F met cyclophosphamidum (C) en MabCampath consolidatie kregen toegediend, vertoonden een aanzienlijk langere progressievrije overleving in vergelijking met patiënten die enkel F of FC kregen. Geen enkele patiënt in de MabCampath groep toonde enige verbetering in vergelijking met een gemiddelde tijd tot verbetering van 24,7 maanden die werd waargenomen in de groep die chemotherapie kreeg.

Negen patiënten werden getest op MRD (zes in de MabCampath groep, drie in de controlegroep) met behulp van een polymerase kettingreactie met een testgevoeligheid van 2,6 x 10(-5) of beter. De zes MabCampath-patiënten bereikten moleculaire remissie terwijl de drie patiënten in de observatiegroep positief bleven. Eén patiënt onderging een moleculaire recidive, 12 maanden na de willekeurige indeling, de patiënt is in klinische VR met morfologisch normaal beenmerg en stijgende tyrosinekinase niveaus.

'Deze resultaten tonen een aanzienlijke verbetering in PFS en zullen daarom aanleiding geven tot nog meer uitgebreide onderzoeken zodat we nog beter het optimale en veiligste behandelingsregime kunnen bepalen,' zei Dr. Wendtner.

Het onderzoek werd vroeg stopgezet omdat er infecties optraden bij zeven van de 11 patiënten van de consolidatiegroep. Als gevolg hiervan werd de behandelingstermijn ingekort tot vier weken in plaats van de geplande 12 weken. De infecties werden met succes behandeld.

Details van het onderzoek

23 patiënten met CLL die op de eerste-lijn-chemotherapie met F of FC reageerden, werden willekeurig uitgekozen voor een behandeling met MabCampath (30 mg i.v. drie keer per week gedurende 12 weken) of voor observatie. Van de 21 te evalueren patiënten met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar, kregen 11 willekeurige patiënten MabCampath toegediend voor het onderzoek werd stopgezet omwille van de graad III of IV infecties bij zeven van de 11 patiënten. Gedurende vier weken kregen zij MabCampath toegediend. Zware hematologische toxiciteit werd ook vastgesteld bij vier van de 11 patiënten. Alle nadelige bijwerkingen inclusief de CMV-reacties werden doeltreffende behandeld.

Zes maanden na de willekeurige indeling in groepen, schakelden twee patiënten uit de consolidatiegroep naar VR, terwijl de drie in de observatiegroep verbetering vertoonden. Zes patiënten in de consolidatiegroep bereikten moleculaire remissie in het perifeer bloed. Na een follow-up van 21,4 maanden, vertoonden de patiënten die F of FC met MabCampath consolidatie kregen toegediend, een aanzienlijk langere progressievrije overleving in vergelijking met patiënten met enkel F of FC - geen progressie versus een gemiddelde van 24,7 maanden; p = 0,036.

Over MabCampath/Campath

MabCampath (alemtuzumab), in de VS ook verkocht onder de naam Campath, is het eerste en enige monoklonale antilichaam voor de mens dat is goedgekeurd voor CLL en het eerste medicijn met bewezen werkzaamheid bij CLL-patiënten die niet reageerden op alkylerende stoffen en op de behandeling met fludarabine-fosfaat. Geen enkele andere behandeling vertoonde een vergelijkbare werkzaamheid in deze groep patiënten. MabCampath gebruikt een totaal verschillende methode vergeleken met een conventionele behandeling, door het antigen CD52 selectief te richten op de kwaadaardige lymfocyten. MabCampath hecht zich aan de kankercellen waardoor de cellen afsterven. Het resultaat van dit proces is dat de kwaadaardige lymfocyten worden verwijderd uit het bloed, beenmerg, en andere aangetaste organen, wat op zich tot een verhoogde levensverwachting leidt. In 2001 kreeg MabCampath, dat in de VS onder de naam Campath wordt verkocht, een marketinggoedkeuring van de Europese Commissie en de VS Food and Drug Administration als behandeling voor patiënten die aan CLL leiden wanneer behandelingen met fludarabine-fosfaat (goedgekeurd voor eerste- en tweede-lijn-behandeling en de gouden standaard behandeling voor B-CLL) mislukken of voor patiënten met een behandelingsresistente (refractaire) recidiverende ziekte. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar andere toepassingen inclusief subcutane toediening als een eerste-lijn-behandeling en een aantal combinaties en sequenties, inclusief fludarabine-fosfaat en andere monoklonale antilichamen, zowel als eerste- en tweede-lijn-behandelingen.

Over CLL

CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen en treft ongeveer 120.000 mensen in de Verenigde Staten en Europa. De ziekte wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen van 50 jaar of ouder. CLL wordt gekenmerkt door de opeenhoping van functioneel onrijpe witte bloedcellen (lymfocyten) in het beenmerg, bloed, lymfeweefsel en andere organen. Er zijn twee soorten lymfocyten in het bloed aanwezig: B-cellen en T-cellen. Ongeveer 95 procent van de CLL-gevallen heeft betrekking op de kankerachtige B-cellen. Omdat deze B-cellen een langere levensduur hebben dan normaal, beginnen ze opeen te hopen en de normale, gezonde bloedcellen te 'verdringen'. De opeenhoping van functioneel onrijpe cellen in het beenmerg verhindert de generatie van gezonde cellen en kan fataal worden. Symptomen zijn vermoeidheid, botpijn, nachtzweet, verminderde eetlust en gewichtsverlies, maar als het beenmerg wordt aangetast leidt het ook tot een verzwakt immuniteitsysteem, waardoor de patiënt een hoger risico heeft op infecties.

Minimale residuele ziekte

Een patiënt met leukemie wordt in volledige remissie (VR) beschouwd als er geen aangetaste cellen worden gevonden bij microscopisch onderzoek van het beenmerg (BM). De gevoeligheid van deze methode is één tot vijf procent. Op het tijdstip van de diagnose is het aantal leukemiecellen ongeveer 10 (12), wat betekent dat een patiënt in VR nog steeds 10(10) leukemiecellen kan hebben, cellen die verantwoordelijk zijn voor een herval als ze niet zijn uitgeroeid door chemotherapie. De eliminatie van minimale residuele ziekte (MRD) verwijst naar de afwezigheid van leukemiecellen in het beenmerg en het bloed van patiënten in VR. Verschillende retrospectieve en prospectieve studies tonen aan dat een analyse van MRD een voorspellende waarde heeft. Lage niveaus of afwezigheid van MRD in het beenmerg na inductietherapie wordt geassocieerd met een positieve voorspelling.

Contact: PD Dr. Clemens M. Wendtner
Tel. +49 89 2180 76774
Fax +49 89 2180 76797

Source: PD Dr. Clemens M. Wendtner

PD Dr. Clemens M. Wendtner, +49-89-2180-76774 of fax, +49-89-2180-76797


09 dec 03 15:56